2,9 млрд.евро е общият бюджет до 2020 г., 32 % , което е близо 1 млрд.евро, са за бизнеса, съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на дискусията „Региони в растеж” в Бургас, организирана от вестник 24 часа и СИБанк, със съдействието на бензиностанции „Газпром”.

„Какво планираме за 2016 ? В момента от днес текат сроковете до 12 август за приемане на проекти по мярка 6.3 за финансиране на малките стопаства

Има огромен интерес от малките ферпмери, досега са направени 10 000 консултации”, обяви министър Танева..

Виж тук презентацията на министър Танева

Най-очаквана мярка за тази година е вторият прием на мярка 4.1, до края на юли очакваме приключване на комуникацията с ЕК относно програмата за развитие на селските райони, отчете още министър Танева.

В своята презентация тя набеляза възможностите за стимулиране на бизнеса:

- Инвестиции в земеделски стопанства (Мярка 4.1)

- Инвестиции в преработка /маркетинг на селскостопански продукти (М 4.2)

- Насърчаване на предприемачеството в сферата на селското стопанство сред младите (М 6.1)

- Подпомагането на навлизането на пазара на малките стопанства (М 6.3)

- Насърчаване на инвестиции в неземеделски дейности в селските райони, вкл. диверсификация на земеделски стопани (М6.4)

- Основни услуги за населението и икономиката в селските райони (M 7.2)

- Насърчаване на кооперирането сред земеделските стопани (М 9)

- Инвестиции в дърводобив и преработка на горски продукти (М 8)

- Подпомагане за осигуряването на по-добри условия в животновъдните обекти (М 14)

Подадените заявления са 3359, а заявленията, получили заповед за одобрение и заявления, които предстои да бъдат одобрени приблизително - 820, уточни земеделският министър.

Танева съобщи, че има нови условия в подмярка „Инвестиции в селските стопанства”.

Максималният размер на допустимите разходи за един проект и за един кандидат за периода на прилагане на Програмата е 1 000 000 евро. Максималният размер на субсидията за един проект на индивидуален бенефициент е 60 % от общия размер, а за един проект на групи или организации на производители - 70 %.

За проекти, които не генерират приходи общините получават 100 процента финансиране.

4,22 % от всички одобрени кандидати са от Бургаски регион, а в категория „Млад фермер” одобрените кандидати от региона са 6,88 %.

Танева уточни, че до края на юли ще бъдат договорени всички проекти, които са в обхвата на тази програма.

Правете проекти, когато имате устойчиви бизнеснамерения, а не защото някой някъде дава евросубсидии, посъветва минисътр Танева в края на презентацията си.

Има бюджет за осем нови рибарски групи

По програмата "Морско дело и рибарство" е предвиден бюджет за нови осем инициативни местни рибарски групи, тази мярка се очаква да бъде отворена в последното тримесечие на годината, съобщи преди минути министърът на земеделието Десислава Танева. 

Министър Танева подчерта успеха на Бургаска област в приключилата вече програма в сектор рибарство, по която на 40% от бюджета е подкрепил различни видове дейности в региона. Според нея добрите резултати са индикация за готовността на бранша да участва с проекти и в новия програмен период 2014-2020 г.

222 млн лв. са предвидени по програма "Морско дело и рибарство" като 172 млн са от европейските фондове, а 50 млн - от националния бюджет.

Министърът съобщи, че на 30 юни е проведено първото заседание на комитета по наблюдение към програма "Морско дело и рибарство", който е взел решения за критериите по всички мерки, свързани с приоритет 2.

Тя каза още, че през юли се очаква отварянето на 2 мерки.

От презентацията стана ясно, че 19 млн. са предвидени за продуктивни инвестиции в аквакултурата. Планирано отваряне на мярката – юли 2016 г. Максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за бенефициент е 1 400 000 лева.

По Мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ предвиденият бюджет е 10 млн. лв., минимален размер на безвъзмездна финансове помощ за 1 проект – 20 000 лв. , максималният размер - 1 млн. лв. Максимален размер на помощта за 1 бенефициент за целия програмен период – 1.4 млн. лв. Планирано отваряне на мярката е през юли 2016 г.

Тази мярка дава възможност за изграждане на нови и модернизацията и реконструкцията на съществуващи предприятия за преработка на продукти от риболов и аквакултура. Нейни приоритети ка преработка на собствена продукция, повишаване на енергийната ефективност, откриване на работни места и прилагане на методи, намаляващи отрицателното въздействие върху околната среда.

По програмата за развитие на селските райони в момента се класират по дадените проекти за прилагане на стратегиите, 53 местни инициативни групи са подали такива проекти, съобщи още министър Танева.