Измамите с качеството на бялото саламурено сирене не престават въпреки периодичните акции на контролните институции. Последната проверка на мандри започна след поредното изследване на Асоциация „Активни потребители“ през май, показало драстични, и то масови, случаи на заблуда на потребителите. От общо 36 изследвани марки краве сирене, едва при 11% е открит автентичният български продукт. Във всички останали „сирена“ са открити имитиращи продукти, част от които могат да бъдат дори рискови за здравето на потребителите.

Сирената са оценявани по водно съдържание, степен на зрялост, наличие на растителни мазнини, отношение на разтворим към общ белтък.
Най-шокиращи са нарушенията при продуктите на цена под 9 лв/кг., при които масово се наблюдава наличие на палмови мазнини, непълна зрялост на продуктите и високо водно съдържание. При шест от изследваните марки: насипните „Дъга“, „Здравец“, „Старопланинско“, „Тракия“, „Сирене краве саламурено СВА“, „насипно Женски пазар“ е установено наличие на немлечни мазнини. „В този случай от първостепенна важност е клиентът да бъде информиран за такава добавка и тези сирена е задължително да са обозначени с етикети като имитиращи продукти“, категорични са от Асоциация „Активни потребители“. Българското законодателство изисква в магазините тези продукти да са поставени на отделни щандове, за да може потребителите лесно да ги разграничават. Това обаче няма как да бъде направено от търговците, когато самите производители крият палмовите мазнини и не ги посочват на етикетите.

Повече - в книжното тяло