Засилената активност на наемателите на пазара на офис площи в София продължава да подкрепя активността на инвеститорите в сектора, показват данните на консултантската компания MBL|CBRE за второто тримесечие, съобщава investor.bg.

Общият обем на офис площи в строеж се увеличава до 175 хил. кв. м за периода, посочва компанията в доклада си за тримесечието. Основният обем от офис площи в строеж се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2017 г.

Повечето от наемателите на първокласни площи очакват да се разширяват и да наемат допълнителен персонал през следващите две години, което налага и разширяване на офисите. Същевременно обаче предлагането, което да отговаря на изискванията им, е свито, пише в доклада на компанията. Това оказва подкрепа за ръста на наемите в краткосрочен план, но въпреки това компанията очаква наемните равнища да останат стабилни на фона на плавното усвояване на празните офиси.

Продължаващата висока активност на наемния пазар подкрепя спада на незаетите площи. Свободните офиси в София от висок клас – А и Б, възлизат на около 210 хил. кв. м (12,1%), което е с близо 4 хил. кв. м по-малко спрямо предходното тримесечие. Към момента около 9% от общия обем на площите в завършени клас А сгради се предлагат за отдаване под наем.

Основен двигател на понижението на дела на празните офиси е сегментът на площите от клас Б, най-вече в по-централните и комуникативни райони, към които се насочват някои наематели.

През второто тримесечие са сключени сделки за наем на 23 хил. кв.м офис площи в София, отчита още компанията. В същото време обемът на нетно усвоените площи спада до 4 хил. кв.м. Експертите обясняват разликата с датите на новоподписани договори за наем и датите на физическото наемане на помещенията.

Най-предпочитани от наемателите са бизнес зоните по коридора на бул. „Цариградско шосе“, както и някои обособени зони в широк център.

През второто тримесечие на годината средните наемни нива остават почти без промяна, с изключение на офисите от клас Б. Под влияние на цялостното раздвижване на пазара е отчетен ръст на наемите от приблизително 1 на сто.

Към края на юни, в зависимост от местоположението и характеристиките на сградата, средните офертни нива за площи от клас А достигат между 11 и 14 евро на кв. м, а за клас Б - от 6,5 до 8,5 евро на кв. м. Тенденцията за наемните нива остава положителна с оглед на запазващото се високо търсене, посочва се в доклада.

Основен двигател на наемния пазар остават компаниите от сектора на информационните технологии и бизнес услугите, които ще се задържат като водещ фактор на пазара в столицата.

Сред най-големите сделки на тримесечието компанията нарежда тази със SAP за наем на 2 500 кв. м в Collider Activity Center, със Sanofi за 1 300 кв. м в Capital Fort и с Javelin Group за 1 200 кв. м в сградата Viridian.