“24 часа” предупреди преди повече от 2 г., че при Иван Недков държавни чиновници окупират ловни полета за политици и бизнесмени

Скандален наем на луксозен хибрид “Лексус” за 72 000 лв. годишно е причината за уволнението на шефа на Северноцентралното държавно предприятие в Габрово Иван Недков. По разпореждане на премиера Бойко Борисов в петък министър Десислава Танева го освободи от поста за “нарушаване на правилата за добро управление и сключване на неизгоден договор”. Преди това тя е запознала министър-председателя със сигнала срещу Недков.

Уволненият горски шеф е

обявил

поръчката още

през ноември

миналата година. Тогава тя съвпадна с други процедури за покупката на луксозни джипове по 200 000 лв. при 4 от 6 държавни горски предприятия. След медийните публикации Недков е свалил от интернет поръчката за хибридния автомобил. Мотивът да е само на сайта на Северноцентралното предприятие и да не е обявена другаде е, че по закон се води малка. Тя е за 60 000 лв. без ДДС, или общо 72 хил. лв. с начисляване на данъка.

Скандалното е, че това са държавни пари за наем на лек автомобил и то само за 1 година, или ако например Недков кара колата 3 г.,

ще бъдат

платени

216 000 лв.,

и то без тя да стане собственост на горското предприятие. Още в критериите за поръчката - бензиново - електрически хибрид от над 220 конски сили с куп екстри, насочват към определена марка и модел. Така, въпреки че Недков би трябвало да е спрял сам поръчката, се оказва, че 7 месеца по-късно е сниман неколкократно от Нова тв да кара въпросния “Лексус”. Камерата го хваща пред централата на предприятието, на паркинг в Габрово, да го кара из града и да пътува с него към имението си в близко село. След това отново се появява липсващата информация за поръчката в интернет, като има и заповед за прекратяване, подписана от директора. Създаването на файла за това обаче не е станало преди 7 месеца, както бе обявено, а едва преди дни - на 1 юли след едно от посещенията на екипа на Нова тв в Габрово. Скандалното е и, че доставчик на лексуса е габровска фирма, която вече е захранвала горското предприятие с 19 луксозни джипа, взети на лизинг с обществена поръчка за над 1 млн. лв.

Веднага след разследването, министър Танева обяви, че е забранено обществени пари да се харчат за наем на скъпа лека кола. Тя е възложила

проверка на

инспектората

на земеделското министерство, която да провери цялостната дейност на Северноцентралното държавно предприятие. След нея може да се окаже, че скандалният наем на луксозния хибрид не е единственото нарушение на Иван Недков.

Сред ловните среди е всеизвестно, че голямата страст на уволнения горски са сафаритата, за които се смята за ненадминат в България. От много години Недков има частна фирма (след 2009 г. я прехвърля на сина си), която организира лова в Черния континент на известни български бизнесмени, политици, футболисти, от ъндърграунд средите и т.н. А едно сафари може да си позволи само ВИП персона - струва от 100 000 долара нагоре. Според запознати фирмата на Недков предлага в България и скъпата оптика за лов на германската “Цайс”.

Вероятно заради връзките с влиятелни политици и бизнесмени Иван Недков е непоклатим на държавния си пост, въпреки смяната на правителства с различен цвят. Той е назначен за директор на Северноцентралното държавно предприятие още от бившия земеделски министър Мирослав Найденов през 2011 г. и оцеля при кабинета “Орешарски” и всички служебни правителства. Очевидно контактите му в политическите среди са сериозни, което е обяснимо, като се има предвид, че е бил шеф в ловното стопанство в Лъгът още отпреди 10 ноември 1989 г. При него са идвали десетки влиятелни политици, които стрелят без да плащат и ядат вкусните ястия в стопанствата. И в замяна вероятно се отплащат, като осигуряват облаги, каквито не се полагат на държавни служители и ги правят недосегаеми за законите, които би трябвало да спазват.

Всъщност “24 часа” предупреди за това още през 2014 г. Тогава разследване на вестника показа, че при Иван Недков държавни чиновници завземат като частници ловни полета за бизнесмени и политици, като изземват териториите на ловните дружинки. Така група горски с предупредителното име ”Ловец”

отнемат

половината от

ловните полета

на дружинката във великотърновското село Миндя. Сигналите на редовите ловци пък се потулват и потъват в чекмеджето на горския шеф. През миналата година ловците възнегодуваха срещу заповед на Недков, която ги караше във всеки момент да показват отстреляния дивеч или ще последват санкции. След големи брожения заповедта беше отменена. 

Уволненият горски шеф след сафари в Африка. Той е един от най-големите организатори на екзотичен лов.
Уволненият горски шеф след сафари в Африка. Той е един от най-големите организатори на екзотичен лов.
Факсимиле от “24 часа” на 30.5.2014 г. за нередностите при Иван Недков
Факсимиле от “24 часа” на 30.5.2014 г. за нередностите при Иван Недков
Иван Недков е освободен заради скандален договор за наем на хибрид “Лексус”.
Иван Недков е освободен заради скандален договор за наем на хибрид “Лексус”.