Първите проекти ще са за 52,8 млн., лихвата е 0%

Държавният фонд на фондовете стартира с първи проекти на обща стойност 52,8 млн. лева. Финансирането е насочено към млади предприемачи.

Парите са по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Кредитите се отпускат при лихва от 0%. Средства може да получат стартиращи социални предприятия, микропредприятия, занаятчии и лица със свободни професии. Условието е да са

регистрирани

преди максимум

2 години

Те ще могат да получат между 5 и 49 хил. лв. за стартирането на своя бизнес. Пари ще се дават и на съществуващи социални предприятия - малки, средни и големи.

Има и допълнителни условия към тези, които ще кандидатстват за кредитиране. Управителят на фирмата, собственикът, който притежава поне 50% от нея, или предприемачът със свободна професия трябва да покрива едно от следните изисквания - да е безработен от повече от 6 месеца, да е на възраст до 29 г. включително или да е с увреждания.

Според посоченето определение за стартиращо се смята предприятие, което, освен че е регистрирано до 2 години преди кандидатстването за финансиране, не е разпределяло печалба, не е пускало акции или други книжа на фондовата борса и не е възникнало в резултат на сливане и разделяне на други компании.

Собствениците не трябва

да имат други

дружества

и трябва лично да управляват стартиращото предприятие. За да се смята за социално, предприятието трябва да отговаря на пет условия - в учредителния договор, устава или друг правен документ за създаването да има като основна цел постигането на измеримо положително социално въздействие, а не генерирането на печалба, да предоставя услуги или стоки, които носят социална възвръщаемост и/или да използва метод за производство на стоки или услуги, който има социална цел, да използва печалбата си на първо място за постигане на основната си цел. Към това трябва да има процедури и правила за разпределяне на печалбата между акционери и собственици, което да гарантира, че не се накърнява основната цел, да се управлява по предприемачески, отчетен и прозрачен начин, като в управлението се включват работници, клиенти и заинтересувани страни, засегнати от стопанската дейност.

Отпуснатите пари от фонда на фондовете не могат да се използват за рефинансиране на други фирми. Не се допускат да кандидатстват за заем компании от земеделския сектор.

Фондът на фондовете отпуска заемите без лихва. Оскъпяване за получателите обаче ще има, тъй като средствата ще минават през посредници. Това са банки, лизингови дружества или други финансови институции, които имат задължение да осигурят между 20 и 30% към средствата от фонда. Според финансисти дори с оскъпяването заемите ще се дават с лихва, която ще е с близо 60% по-ниска от пазарната.

Средствата от държавния фонд ще бъдат предоставяни на посредниците на траншове. Сумите, които не са усвоени,

ще бъдат

олихвявани в

полза на фонда

с процент, договорен с мениджъра.

Фондът на фондовете ще споделя с посредниците освен финансирането и риска от неплащане от страна на кредитополучателите. Посредникът ще получава възнаграждение за управлението на финансовия инструмент, което ще се договаря между двете страни.

Лихвата за бенефициента ще се формира от среднопретегления лихвен процент на фонда и на посредника в съотношение 70:30 за социалните предприятия и 80:20 при стартиращите фирми. Финансовият посредник не може да начислява на получателя на парите такси, комисиони и други разходи, за които е бил обезщетен с възнаграждението за управление на финансовия инструмент от държавния фонд.

Пари ще се дават за инвестиционно финансиране, като ще има гратисен период за две години, а за главницата - за срок до десет години. Друга възможност е да се отпусне краткосрочно финансиране за работен капитал с фиксиран погасителен план или револвираща кредитна линия. Средствата може да се отпускат и като овърдрафт по разплащателна сметка, финансов и обратен лизинг. От кредитополучателите ще се идзисква предоставяне на обезпечение.

До 31 октомври 2018 г. близо

25% от

средствата

трябва да са

отпуснати

като кредити

При забавено усвояване от страна на посредника спрямо предвиденото в споразумението той плаща такса ангажимент. Тя е в размер на 0,5% годишно от сумите, предвидени от страна на фонда към посредника. Максимумът за отпускане на финансирането е до 31 декември 2021 г., но има опция срокът да се удължи с две години.

Изборът на посредници е планиран да започне през октомври или ноември, което означава, че финансирането ще е достъпно реално в началото на следващата година. 

Ще събере над

1,2 млрд. лв.

Фондът на фондовете бе създаден с решение на правителството като специализирано държавно търговско дружество, което да управлява финансовите инструменти по оперативните програми.

Фондът отговаря на специфичните изисквания, заложени в европейското законодателство за икономическа и финансова стабилност.

Целта му е да се превърне в българската институция, осигуряваща ефективно, ефикасно и устойчиво управление на финансовите инструменти. Това щяло да даде възможност максимално бързо и точно да се реагира според потребностите на бизнеса.

Финансирането от фонда не е безвъзмездно, то наподобява кредитиране, тъй като получените средства се възстановяват. Разликата е в това, че достъпността на финансирането е улеснена, а лихвата е доста под пазарната.

В държавния фонд ще бъдат събрани близо 10% от всички оперативни програми, което прави над 1,2 млрд. лева. Делът на финансовите инструменти в България ще става още по-висок заради тенденцията европейското финансиране, особено след 2020 г., да става основно чрез тях.