Васил Тодоров: Когато липсва персонал, се водим шефове само на хартия

"Моят магазин - Престиж" в Костинброд е създаден преди 14 години. Усилия в това е вложил Васил Тодоров, с помощта на семейството си. В магазина работят 10 човека. Площта му е 370 квадрата, заедно с входовата част. Клиентите се връщат, за да пазаруват, защото стоките са много, а асортиментът - разнообразен.

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

- Беше случайно. След промените в България решихме да опитаме с търговията. Бях се занимавал малко с хранителни стоки. Направихме магазина и заработихме. Имахме в Костинброд един по-малък, но той вече не функционира. От създаването на бранда на "Метро" "Моят магазин" го носим и ние. Основно разчитаме на редовни клиенти, при нас няма такива, които да преминат и повече да не се върнат. Редовните клиенти са при нас от създаването на магазина.

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

- Мотивацията е в това, че по принцип трябва да се работи и човек трябва да има доходи. Да оставиш нещо значимо също. Клиентите също ни мотивират - когато ние сме доволни от тях, така те са от нас. Мотивацията е в това да сте искали да направите нещо и да го постигнете. Това не ми е детска мечта. В крайна сметка след като се захванах с търговия, имах вътрешно желание да направя нещо по-голямо - като площ на магазина, предлагане на стоки и т.н. Сега разнообразието е много голямо. Богатият асортимент е едно от ключовите неща, но и цената, на която се продава. Много важно е и уважението към персонала и към клиентите.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

Комплексно е – най-важен е клиентът, да го задържиш и да се връща. Необходимо е да съумяваш да запазиш и персонала. Имаме работници от създаването на магазина. С тях взаимно се уважаваме.
Изпитвали сме на гърба си и какво се получава, когато сме по-малко хора, натоварването за всички е много голямо. Тогава само на хартия се водим шефове - няма подчинени, няма шефове. Ежедневно работим, не отсъстваме от магазина. Всяка сутрин в 7,30 ходя, след това и съпругата ми идва.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

- Трудностите са много. Започват от момента, в който решиш да създаваш всичко това. Този процес е свързан с много лишения, заеми. Всичко е минало през банка, за да се стигне до тук – нещо създадено и работещо. Трудностите са нещо нормално. Продължаваш да работиш, създал си нещо и не може по някаква причина да спреш, дори и за момент. Справяш се в движение.

- Какво научихте за тези години като предприемач?

- За да съществуваш, трябва да си много точен и много коректен- това е първото нещо и важи за отношенията с всички, особено за тези с партньорите. Това са хората, от които купуваме, на които продаваме. Точността трябва да бъде на първо място - така просъществуваш и оставаш на пазара. Така че това може би е едно от най-важните неща.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години

- Място за разширение повече няма. Ние не сме песимисти, но общо взето сме направили каквото може тук, на този терен в Костинброд. И ако ще се разширяваме в бъдеще, нека се разширяват хората, които ще ни наследят. Не бих предприемал още нещо. Имах преди и по-малък магазин, но го дадох на дъщеря ми и зет ми. Те го развиха в друга насока и продължават да работят. Доста сме го разширили, имаме много голям асортимент, щом успяваме всеки ден да работим без да спираме.

*"24 часа" е ексклузивен медиен партньор на кампанията „МЕТРО Ден на предприемача“. Рубриката представя български предприемачи и се осъществява със съдействието на „Метро Кеш енд Кери България“.