Цялата магистрала ще

е завършена през 2022 г.,

ако всичко върви в срок

“Надявам се предсрочно - в края на 2018 г., да бъде завършен лот 3.3 на автомагистрала “Струма”, защото всеки новоизграден участък спасява човешки животи”. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във вторник при първата копка на участъка от Кресна до Сандански.

Стойността му е 280 млн. лв., а изпълнител е консорцуим с водеща компания “Главболгарстрой”.

Ще бъдат изградени 2 пътни възела, 25 големи съоръжения - мостове над реките Струма, Злинска, Градешка, Потока, Речичка, Санданска Бистрица, Лешничка, надлез над жп линията София - Кулата, 9 селскостопански подлези и надлези, 4 площадки за отдих.

За първи път ще има и станции за броене и управление на трафика, видеоконтрол, за измерване на теглото на превозните средства и за метеорологично наблюдение.

“В този участък няма тунели, но има два големи моста - 300 и 600 метра, което ще е едно от най-големите ни предизвикателства. Има и голяма естакада - 700 м. Смятам, че ще се справим”, каза Калин Пешов, шеф на ГБС.

Скоро ще започне изграждането и на участъка от Крупник до Благоевград, ще остане най-сложният през Кресненското дефиле, който е ябълката на раздора, заяви Павлова.

Тя обясни, че се мисли и за природата, като се прави всичко необходимо да я запазят, но трябва да се има предвид, че този участък е най-трудният.

Ако до края на тази година не се намери решение за него, за да може от 2017 г. да започне строежът, това би ни обрекло да оставим най-тежкия и най-критичен участък от “Струма” недовършен и да изгубим европейско финансиране, заяви Павлова.

Ако всичко приключело в срок, участъкът през дефилето трябвало да завърши до 2022 г.

“Затова съм убедена и вярвам, че ще намерим компромисно решение, което да е най-доброто. Радвам се, че вече имаме вариант, около който да се обединим, а именно съществуващият път през Кресненското дефиле да се използва за движение в посока от Благоевград към Сандански, а в обратна посока чрез обход на Кресна да се минава през Стара Кресна и връзка при Симитли, заяви Павлова.