Има закъснение при отпускането на парите за подготовка на Пловдив за европейска столица на културата, обяви министърът на културата Вежди Рашидов на дискусията "Региони в растеж". Тя е организирана от в. "24 часа", СИБанк и бензиностанции "Газпром".

"Не бих искал това забавяне да се отрази и Пловдив да се представи като най-слабата европейска културна столица", каза още Рашидов. Всеки площад в града трябва да стане сцена, трябва да се ангажират артисти и заради това е нужно и финансиране, обясни министърът на културата.

10 млн. лв. са нужни през тази година на Пловдив за подготовка на домакинството.

"Парите сигурно ще бъдат отпуснати, но това не са решаващите пари. И в момента всяка зала и всеки площад е сцена, няколко години преди 2019 г. Общината, ако получи скоро подкрепата от държавата, всеки ден ще е сцена", апострофира го шефката на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова, която също се включи в дискусията.

"В годините НИПК се е свил до такава степен, че са останали към 30 човека. 15-тина човека обработват над 160 хил. преписки. Тези хора трудно обработват тези документи", отговори Рашидов на въпрос на кмета на Раковски Павел Гуджеров за бавната работа по издаване на становища за паметници на културата, което пък бави общинските проекти.

"Законът дава право на кметовете да наложат на собствениците да си ремонтират паметниците на културата. Има възможности. Отдавна е в сила и промяната, която позволява на кметовете да си направят свои звена за културните паметници", допълни още Рашидов.

Ако ми намерите подходящ терен, аз се ангажирам, че ще намерим средства да започнем строителството на опера в Пловдив, каза още Рашидов в отговор на въпрос от Любозар Фратев, бизнесмен и член на фондация "Пловдив 2019".

Залата в културния дом в Пловдив бе препълнена
Залата в културния дом в Пловдив бе препълнена
Менда Стоянова също се включи в дискусията
Менда Стоянова също се включи в дискусията
Кметът на Раковски Павел Гуджеров
Кметът на Раковски Павел Гуджеров
ЛЮБОЗАР ФРАТЕВ
ЛЮБОЗАР ФРАТЕВ