Специалисти в спа индустрията на конгрес в Св. Константин и Елена

България може да стане център на здравето в Европа.

Как би станало това? Ще кажат експертите, които ще участват в третия конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА). Форумът на най-големите в европейската спа индустрия ще бъде на 27 и 28 септември в най-стария морски курорт в България Св. Константин и Елена.

Домакин е община Варна с партньорството на Министерството на туризма. Впрочем важният сам по себе си конгрес всъщност ще е кулминацията на събитията на

10-годишнината от създаването на БСБСПА

Тайната цел на експертите е наистина да направят България целогодишна спа и и медикъл дестинация.

Това обаче е възможно не само с централна държавна политика и с обединение на туристическия бранш, но и с промяна на нагласата, че страната ни може да печели само от морски туризъм, категорични са експертите.

Изборът на място за престижното събитие с участието на Европейската спа асоциация (ESPA) доказва, че именно морските курорти като Албена, Св. Константин и Елена, Поморие и други могат да развиват още по-активно балнео- и спа ресурсите за удължаване на туристическия сезон. Те са с прекрасни балнеолечебни бази, съвременни балнео-, спа и уелнес центрове към хотелските комплекси.

България е втора

след Исландия

по богатство на минерални извори. Страната ни има също завидни лечебни калонаходища и умерен климат, които могат и трябва да привличат туристи през четирите сезона.

Открили го още древните- първите спа центрове по нашите земи са от римско време.

На конгреса ще бъдат представени последните новости и изследвания, както и изискванията на клиентите в областта на медикъл спа и спа туризма. Сега ще ви разкрием и една тайна - конгресът ще завърши с изработване на план за развитие на следващите 10 г. Тогава България целогодишно ще посреща туристите, търсещи здраве и вечна младост.

А кой не е такъв?

Идват светила в индустрията и

в превенцията на зависимости

Тиери Дюбоа, президент на Европейската спа асоциация ЕСПА, ще открие конгреса. Еврошефът на спа специалистите е и президент на френската спа асоциация.

В Св. Константин и Елена с голям интерес се очаква и пристигането на проф. д-р Инга Дора Сигфусдотир - световноизвестен експерт в областта на превенцията срещу зависимости (дрога и алкохол) на млади хора. Сигфусдотир от Колумбийския университет в Ню Йорк всъщност е един от ключовите експерти, които работят по проекти на Европейската комисия в областта на здравето на младите хора.

На конгреса ще бъдат още и експерти от Франция, Германия, Италия, Чехия, Португалия, Литва, Естония и др.

Сред известните чуждестранни експерти и мениджъри са още Габор Пап - кмет на световноизвестния унгарски спа и балнеокурорт Хейвиз, Едуард Блеха, президент на спа асоциацията в Чехия (Czech SPA Association); Тобиас Биленщейн (Head of Marketing and co-owner of EuropeSpa med & wellness GmbH), Жоао Пинто Барбоса (PR & Communications Manager - European Spas Association; Secretary-General - Portuguese Thermal Spas Association), и др. Българка е вицепрезидент на Европейската спа асоциация. Това е Сийка Кацарова, която е зам.-председател на БСБСПА.

Спа процедури гонят

болежките и носят релакс

В България има десетки курорти, които предлагат спа туризъм.

Заложено в човешките гени е да се чувстваме най-добре край вода или във вода. Така най-пълно си почиваме от напрегнатото ежедневие. А ако течността e с уникален минерален състав, който освен това има лечебни качества, ще се чувстваме като новородени.

Хубавото на спа туризма е, че температурата навън няма никакво значение и човек може да се отдаде на такава почивка през цялата година.

През годините на прехода курортите и хотелите, предлагащи спа услуги, много се развиха. Докато през 90-те години всичко беше западнало и се разрушаваше, а уникалните минерални извори почти не се използваха, в последно време вече тези места не отстъпват на световноизвестните.

Бяха изградени много хотели с басейни и специални вани за подводен масаж. Предлагат се условия и услуги, каквито туристите и болните може да получат и в най-развитите западни страни.

Само София има

31 находища на

минерални води,

от които излизат 75 извора. Общият им дебит е 300 литра в секунда. Древна Сердика е основана около множеството бликащи терми, каквато е била практиката на римляните. В днешно време от тези 31 находища във и около столицата се използват едва 10.

Най-голям дебит в района има костинбродският извор - 80 литра в секунда. След това е Горна баня - 31. Следва на Централна баня - 20 литра в секунда.

Водата в “Княжево” е с ниска радиоактивност и силно алкална. За нея княз Александър Батенберг споделял пред премиера Стефан Стамболов, че е възхитен колко успокояващо действа на нервната му система.

В Банкя също се извиват опашки за минерална вода. Изворите в подножието на Люлин планина са подходящи за лечение на сърдечносъдови заболявания, заболявания на нервната система, артритно-ревматични болести.

В Сапарева баня се намира и най-горещата в Европа минерална вода. Местните твърдят, че в нея може да се свари яйце. Температурата ѝ достига 103 градуса. На площада на града извира и гейзер, който е единствен по рода си на Балканите.

Богати на извори са и красивите Родопи. Във Велинград и в околните села има 80 извора. Хотелите наоколо предлагат различни спа процедури, след които човек се чувства по съвсем различен начин. Термите във Велинград помагат при ставни, белодробни, стомашно-чревни, чернодробни и бъбречни заболявания, неврологични и гинекологични проблеми.

В Девин пък минералната вода достига до 72 градуса, тъй като

извира от 700

метра дълбочина

Това я прави кристално чиста, а лечебните ѝ съставки подобряват състоянието на хора с проблеми в опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Уникални води има не само в планините, но и на по-ниско. В курорта Павел баня в Казанлъшката котловина в близост до полетата с ухаещи рози се лекуват заболявания на нервната система, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, дискови хернии, сколиози, радикулити, спондилолистези, спондилоатроза, увреждания на централната нервна система и гръбначния мозък, ортопедични заболявания, кариеси, гингивити.

В един от най-южните градове и известен курорт в България -

Сандански,

има 6 извора

В съчетание с лечебния за белите дробове климат минералните води допълват облика му Те се използват при страдания на дихателните пътища, алергии, ставни възпаления и на периферната нервна система.

Богат на извори е и познатият от древноримско време Хисар. Те са 22 на брой и са известни с промивните си свойства. Термите там са с висока температура - от 41 до 52 градуса. Полезни са основно за бъбречни, кожни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат.

България е на второ място след Исландия по брой минерални извори. Такива има и край Хасково в курорта Минерални бани.
България е на второ място след Исландия по брой минерални извори. Такива има и край Хасково в курорта Минерални бани.

Над 260 са обектите за спа

туризъм у нас, търсят кадри

Над 260 обекта развиват спа туризъм в България, сред които са 13 болници за следоперативно лечение и рехабилитация, 19 петзвездни спа хотела и 4 тризвездни.

Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Тези, но и много други обекти обаче срещат проблеми със задължителни изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала, на които трябва да отговарят съответните центрове, за да получат сертификат за “балнеолечебен (медикъл спа) център", „спа център", „уелнес център" или „таласотерапевтичен център", казва Драганов. Наредба от 2016 г. на министерството на туризма и на министерство на здравеопазването заковава точни изисквания към персонала.

Експертите в този тип индустрия не крият, че проблемът с кадрите е сериозен. Затова особен интерес на конгреса се очаква да привлече панелът “Необходимост от кадри в сферата на медикъл спа и спа туризма – системи за обучение и квалификация” с модератор проф. Дора Костадинова, заместник-ректор на Медицинския университет във Варна. Очаква се участие в него да вземе г-жа Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма. Тя е и председател на междуведомствената комисия за кадрите в туризма.

СТЕФАН ШАРЛОПОВ
СТЕФАН ШАРЛОПОВ

Часът за награди

БСБСПА е първата организация у нас, която учреди и връчва годишни награди за иновации в областта на спа туризма.

Всяка година се връчват и награди за най-ефективни журналистически публикации. В 10-годишнината на своето основаване - на третия си конгрес, съюзът ще връчи 10 награди на представители на национални и регионални медии.

Призове ще дадат Ваканционен клуб “Ривиера”, хотел Uva Nestum Wine & SPA, хотел “Стримон гардън ”& спа; Хотел & спа“ Азалия” - “Св. св. Константин и Елена”, спа хотел “Девин”, спа хотел “Хисар”, хотел “Орловец” - кк “Пампорово”, “Лидера Трейдинг”, “Акватек”, “Тракийски хотелиери” - Панагюрище.

Време е да

си повярваме

Вече трета година на конгресите ни идват водещи европейски имена на експерти и мениджъри, които не само представят добри практики, професионален опит и тенденции.

Те всъщност подкрепят с оценката си страната ни заради изключителните ѝ възможности в балнео- и спа туризма. Това коментира Стефан Шарлопов, председател на УС на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА). Не е ли време и ние да си повярваме, че притежаваме природа, минерални ресурси, опит, съвременна база и кадри, които не използваме, за да бъдем център на здравето в Европа и да се наложим като балнео- и спа дестинация?

Темата на конгреса не е само тема на нашия съюз. Това е политика, която заедно - държавата, общините, бизнесът и неправителственият сектор, трябва да подкрепяме, за да направим по-разпознаваема България на европейската спа карта, казва Стефан Шарлопов.

Надявам се в края на септември всички да обменим информация с колегите ни от чужбина, както и с отличните български експерти, защото това е смисълът на нашия конгрес.

Д-р Татяна Ангелова, д.м., управител на спа център в спа хотел

“Стримон гардън”, Кюстендил, ръководител на медицинската

комисия в Българския съюз по балнеология и спа туризъм:

Кюстендил

е българският

Карлови Вари

ТАТЯНА АНГЕЛОВА
ТАТЯНА АНГЕЛОВА

- Д-р Ангелова, бихме желали да поговорим за Кюстендил като балнеокурорт. Какво място заема сред останалите курорти в страната? Кое е ценното за него и какво трябва да знае българинът, за да се възползва от природните дадености на града?

- Кюстендил е известен от древността с лековитата си минерална вода. Не е случаен фактът, че в Улпия Пауталия, под чието име е познато селището по време на Римската империя, е изграден един от най-големите Асклепиони в източните провинции, където войните на империята са възстановявали своето здраве.

Кюстендил има много преимущества, за да се развива като успешна спа дестинация - климат, минерална вода и лечебен торф.

Климатът му се характеризира като преходноконтинентален със средиземноморско влияние, идващо по течението на река Струма. Лятото е топло и продължително, зимата е къса, немного студена, пролетта настъпва рано, а есента е продължителна, топла и слънчева.

Минералната вода

в Кюстендил е

гореща 76°

Съдържа сероводород, флуорни, хидрокарбонатни, сулфатни и натриев йони и метасилициева киселина в колоидално състояние. Този физико-химичен съйстав обуславя ниския ѝ редокс потенциал около -240 - 270 и мощното ѝ антивъзпалително, детоксично и регенериращо въздействие.

Показанията за лечение в този курорт са широки.

Водата може да се прилага под различна форма.

Питейното балноелечение е лимитирано до 3 х 150 мл. преди или след храна по препоръка на лекуващия лекар.

Външното балнеолечение се прилага при заболявания на: опорно-двигателния апарат -посттравматични и постфрактурни състояние на мускули, стави и кости, дегенеративните (възрастови) и възпалително ставни (в ремисия) болести на гръбначен стълб и ставно-мускулния апарат; периферна и централна нервна система; обмяната на веществата; кожата; женска и мъжка полова системи и др. Инхалационното балнеолечение е при хронични възпалителни заболявания на горните и долните дихателни пътища.

- Д-р Ангелова, стана ясно, че Кюстендил е известен от дълбока древност с лековитата си минерална вода. Бихте ли очертали възможностите на града за провеждане на балнеолечение?

- Градът е типичен представител на балнеокурортите в страната, в които има специализирана болница за рехабилитация, старинни нефункциониращи бани и нови хотелски комплекси. Лидер в града и областта е реновираният, модерен, със съвсем ново лице петзвезден спа хотел “Стримон гардън”.

- Бихте ли информирали нашите читатели за характерните особености на хотела?

- Ще се опитам да Ви разходя из хотела, за да придобиете представа колко разнообразни възможности за почивка и профилактика на здравето могат да ви се предложат.

Хотелът ви посреща с ресторант-градина с кокетни бели шатри, където можете да похапнете или изпиете своето кафе. Ресторантът предлага изискано и вкусно подготвено меню. С приятели може да се разположите в лоби бара и да изпиете по едно питие. В уютните стаи може да отпочинете след спа процедурите или...след “тежка” вечеря.

Естествено акцентът на хотела е спа центърът. Той включва вътрешен басейн с температура на водата 29° С . Около него са разположени терасовидни пространства с шезлонги, на които през горещите месеци може да се насладите на слънчевите лъчи. Термалната зона разполага с басейн 37-38°С с хидромасажни дюзи, парна баня, хамам, инфрачервена и класическа финландска сауна, студен басейн и топли лежанки в релакс зоната.

Фитнес залата е оборудвана с модерни уреди за укрепване на различните групи мускули. Хотелът има голяма открита тераса, на която в прекрасните утрини на пролетта, лятото и есента може да посрещнете изгряващото слънце и да играете групова лечебна гимнастика.

Спа центърът предлага процедури с лечебни вани, съоръжени с хидромасажни дюзи или подводен душов масаж, вани с различни видове соли, както и екзотичната за релакс процедура - вана “Клеопатра” за двама. Режимът на спа капсулата включва комплекс от последователно прилагане на инфрачервена сауна, парна баня и накрая душ “Виши”. Това разнообразие често се допълва с процедури с морска луга или лечебна кал от Черно море.

В спа центъра има сектор за физиотерапевтични процедури, обзаведен с апаратура за ниско и средночестотни токове, ултразвук, магнитно поле и лазер, които с успех се прилагат при здравните програми. Опитните ръце на кинезитерапевтите ще ви демонстрират силата на професионално направените различни видове лечебни масажи, извършени с подходящи етерични масла.

Ще допълня, че центърът разполага и със студия за козметика и за маникюр и педикюр, в които добри професионалисти работят с висококачествена медицинска козметика. Не е пропусната и възможността дамите да се разкрасят в професионалния фризьорски салон.

- Към какви програми се насочи екипът на спа хотел “Стримон гардън”?

- За да отговори на потребностите на своите гости и да затвърди славата на Кюстендил като балнеолечебен курорт,

спа хотел “Стримон

гардън” предлага

здравни програми, ръководени и изпълнявани от лекарски екип и кинезитерапевти. Програмите целят овладяване на болките в опорно-двигателния апарат; намаляване на телесното тегло; приучаване към целесъобразно хранене и коригиране на двигателните навици.

Програмата за намаляване на болките в ОДА включва всички терапевтични възможности на центъра. След приключването ѝ се чувствате освободени от болките в ставите, работоспособни и в добро настроение. Характерното за програмата за отслабване е, че предложеният диетичен режим не стресира клиента, а двигателният режим се изготвя индивидуално. Много важен елемент е включването на процедури, намаляващи болките в ставите и гръбначния стълб и облекчаващи двигателните упражнения. Детокс - първи стъпки е ориентирана към хората, които се хранят изключително неправилно и прекаляват с мазнините, въглехидратите и алкохола, и които водят заседнал начин на живот. Целта е да се постави основата на навици за хранене и движение, които ще укрепят вашето здраве. Семейно здраве е насочена към жените с хронични неспецифични възпалителни заболявания на гениталиите. Очакванията от тази програма са да се потиснат възпалителните процеси и да се стимулира яйчниковата функция.

- Д-р Ангелова, какво е отношението ви към внедряването на нови технологии и продукти!

- Благодаря за въпроса! Няма да пропусна, че мислим приятно да изненадаме в следващия месец посетителите на спа центъра с придобилата в последните години известност италианска технология за колагенотерапия. Използват се оригинален италиански апарат и специални ампули колаген. Ефектът е изключителен за кожата - намаляване на бръчките и целулита, а за ставите - забавяне на стереенето и увеличаване на подвижността им.

Амбицията на екипа на центъра е да предлагаме комплексни здравни програми, в основата на които стои индивидуалният подход и внимателното и любезно отношение към гостите на хотела. Целта е, напускайки “Стримон гардън” нашите гости да имат усещането , че са направили нещо полезно за тяхното здраве, защо не и за тяхната красота, в резултат на което да се чувстват здрави и щастливи!