До 2020 г. българските митници стават напълно електронни, а митничарите - цифрова администрация. 

Това е записано в стратегия за Е-митници 2016 - 2020 г., предложена от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане. Към документа има пътна карта с етапи и срокове.

От 2017 г. започва изграждането на система за управление на трафика, която ще бъде тествана пилотно в няколко приоритетни ГКПП-та.

Главната цел, за която ще бъде осигурено и нужното финансиране, е всички административни услуги за гражданите и бизнеса “да се предлагат по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства”. Още от 2017 г. всички митнически процедури по отношение на акцизните стоки ще бъдат електронизирани, предвижда пътната карта.

Действащата информационна система на митниците (БИМИС), която съдържа данни за всяка стока, фирма, или гражданин, който е преминал през който и да е митнически пункт, ще бъде изцяло модернизирана. Целта е да се свързва в реално време със системите на всички митнически администрации, не само от ЕС, а и по света.

Всички електронни услуги, които ще бъдат предлагани от митниците, ще бъдат с ново, по-високо ниво на защита, включително и от вътрешна злоупотреба с информация.