НЕК трябва да върне поне част от парите

Парламентът гласува в сряда отпускането на заем на НЕК, като с парите ще бъде платено оборудването за АЕЦ “Белене”.

Депутатите одобриха на първо четене внесения от кабинета законопроект за предоставяне на помощ на държавната компания. В проекта точна сума не е посочена, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към “Атомстройекспорт” по решението на международния арбитраж в Женева. В мотивите се уточнява, че

сумата с лихвите е над

628 млн. евро

Във вторник енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че ако плащането не стане сега, до края на 2016 г. главницата плюс лихвите ще надхвърлят 646 млн. евро. В сряда Петкова припомни, че ако НЕК не се разплати, Русия може да поиска обявяване на държавното дружество в несъстоятелност.

“Заемът за НЕК от бюджета няма да повлия на цените на тока, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Парите се отпускат възмездно и след реализация на оборудването сумата или част от нея трябва да бъде възстановена в бюджета. “Надявам се, че Европейската комисия ще оцени, че това е временна възмездна държавна помощ и максимално бързо ще нотифицира закона, който приема НС, каза Иванов.

Той допълни, че взетото от правителството решение да се платят реакторите за “Белене” е единствено правилното. Какво ще се прави по-нанатък, зависи от това ще се намери ли инвеститор, който да строи, или ще се окаже по-изгодно оборудването на бъде предоставено в централа, която да бъде строена в трета страна. Ако АЕЦ “Белене” се строи, условията са да няма държавни гаранции и дългосрочни договори за тока.