Илиан Стоименов е възпитаник на гимназия "Акад. Людмил Стоянов" - Благоевград, чуждоезиков профил. Той изучава едновременно немски, английски и информационни технологии. Намира време и за тренировки по плуване.

„Илиян беше приет след 7 клас. Първата година в ново училище се оказа както изпълнена с емоции, така и много трудна за него. Трудно беше интензивното изучаване на немски, най-вече заради това, че до този момент е учил само английски. Ние като негови родители решихме да му помогнем да се справи с това предизвикателство и сме доволни, че открихме най-правилната комбинация – подарихме му емоция, чрез която да подобри езика си с лекота. Тази възможност дава езиковата ваканция”, разказва майката Владислава Стоименова.

Водещо в избора на място е желанието на момчето да следва в Мюнхен.
Родителите проверяват различни оферти в интернет и така достигат до фирма "Диалог 359".

„Отзивите в мрежата бяха добри. Родители, които са изпращали децата си през тази фирма бяха много доволни най-вече заради това, че комуникацията е на ниво, че реагират веднага при появата на проблем и защото са информирани по всяко време какво се случва с детето им”, обяснява Владислава Стоименова. След срещата с управителя на фирмата  Мария Тошкова вече е убедена, че е намерила точното място.

Тя признава, че е била много притеснена да изпрати 14-годишното си дете (миналото лято) за първи път в чужбина само. Безспорното доказателство, че изборът е бил правилен, е второто пътуване – тази година.

Илиан е очарован както от самия Мюнхен, така и от училището. Харесват му спортните съоръжения в училището, защото има възможност да плува, да играе футбол, баскетбол, волейбол. Много му допада начинът на обучение.

„Голямо предимство е, че имахме възможност за комуникацията на немски език извън часовете. Запознах се с деца от цял свят. Заедно с момчета от Швейцария, Турция, Франция се разхождахме по целия град, пътувахме с метрото. Хареса ми реката, която минава през центъра на Мюнхен, пътувахме с метрото. Фен съм на „Байерн Мюнхен” и бях супер щастрив, че стъпих на стадион „Алианц Арена ”, разказва тийнейджърът.

„Всеки ден се чувахме и аз бях спокойна, защото той звучеше щастливо. Още на първата седмица от пребиваването си в Германия, сподели, че немският всъщност не бил толкова труден. През годината му беше много трудно, а в Германия още на първата седмица изпадна в еуфория. Имаше вече желание да остане да живее и учи в Германия още на момента! Видях как нашето дете изведнъж порасна - беше уверено в себе си и във възможностите си”, споделя майката Владислава.

Още с прибирането си в България Илиан пита родителите си дали през следващата година ще го изпратят пак на летен езиков лагер.

Езиковата ваканция в чужбина цял месец е основна тема на разговор.

„За него преживяването беше уникално. Ние като родители бяхме много доволни, че веднага си пролича промяната в езиковата му подготовка - беше натрупал знания по немски език, в 9-ти клас се справи чудесно и заслужено получи повторно пътуване”, обобщава Владислава Стоименова.

Пребиваването в Мюнхен, за радост на родителите, стимулира желанието на тийнейджъра да следва в този град.
Пребиваването в Мюнхен, за радост на родителите, стимулира желанието на тийнейджъра да следва в този град.
14-годишното момче с интерес разглежда материалите, свързани с пътуването му до Германия.
14-годишното момче с интерес разглежда материалите, свързани с пътуването му до Германия.
Заедно с новите си приятели Илиан е посетил и автоизложения в Мюнхен.
Заедно с новите си приятели Илиан е посетил и автоизложения в Мюнхен.