Посегателство

върху кабел

щеше да

остави без

захранване

правителство,

парламент,

президентство

Седем пъти за две години ЧЕЗ хваща елитно заведение в центъра на София да краде ток. Ресторантът е изградил собствена мрежа и се е присъединил директно към кабелни на бул. “Мария Луиза”. За да стане това, е прокопан канал.

В оранжерия в бивше общежитие във Варна полицаи откриха, че се отглежда марихуана с краден ток. С неотчитаната енергия са топлили разсада. Случката е от май тази година.

В град в Североизточна България, която е територия на “Енерго-Про”, в началото на годината откриха

как 10 къщи са

се закачили

директно към

кабел на

енергото,

който минава под тротоара и заобикаля електромерите. И въпреки че се инвестира в т.нар. умни уреди, токът като че се изпарява. Засекли са кражбата пак с помощта на електроника.

Голям хотел по морето със собствен трафопост и външен електромер е направил схема да се отчита само част от ползвания ток, управлението е чрез GSM модул. Когато техници на енергото се приближат, сензори реагират и електромерът възстановява нормалното отчитане.

Може да се избровят още десетки изобретателни начини за кражба, а с увмните електромери напоследък станаха популярни и измами чрез софтуер за манипулирането им.

В енергийните среди се говори, че има и бригади, които поемат поръчки за такова “услуга”. На територията на едно от енергодружествата полицията залови един от тези техници заедно със съоръженията му до табло с електромери.

Но най-разпространеният начин да се ползва нерегламентирано електроенергия си остава директното присъединяване към мрежата като се заобикаля електромерът.

Другият популярен метод е чрез въздействие върху самия електромер или върху цялата измервателна система (електромер, токови и напреженови трансформатори, свързващи проводници). Методите са разнообразни - преобладават високотехнологичните способи, казват от “Енерго-Про”.

От дружеството разказват как клиент е бил хванат първо с директно свързване на мрежата с тази на енергото с подземен кабел. След разкриването му, преминал към манипулиране на електромера да отчита по-малко. И отново е заловен. Третия път е

констатирано

софтуерно

въздействие

върху уреда

за мерене

Съвременните технологии позволяват да се определи в кои райони има кражби на електрическа енергия. Това се постига със системите за балансово мерене.

При “Енерго-Про” 49% от разкритите случаи са на директно присъединяване, 32% са манипулации на схемата за свързване и 19% са софтуерни манипулации.

При ЧЕЗ пък схемите с манипулиране на електромерите са 40% от всички кражби за 2015 г., когато са констатирани 6500 нерегламентирани ползвания. Започва се от обикновеното преместване или заобикаляне на уреда, до монтиране на елементи, които позволяват електромерът да се управлява дистанционно.

Другите 60% са чрез директно присъединяване към мрежата или манипулиране на самата схема за измерване.

При ЧЕЗ в някои райони кражбите стигат и до 40%, каза преди месеци за “24 часа” Филип Йорданов, шеф на дирекция в “ЧЕЗ Разпределение”.

От крадците на ток 13% се падат на бизнеса, но пък начислената на тях електроенергия е 40% от всичката открадната.

При “Енерго-Про” над 80% от кражбите са сред битовите клиенти, те ползват 70% от откраднатия ток. 20% от крадците са бизнесмени, които ползват, без да плащат за цеха, хотела или офиса.

Другият бич за клиентите и за самите електроразпределителни дружества са кражбите на съоръжения.

През август нагъл опит за погегатество върху кабел от 110 киловолта застраши електрозахранването на централната част на столицата. Президенството, парламентът, Министерският съвет, НЕК, Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор и десетки други институции щяха да останат без ток.

“Това е поредният случай, в който

спокойствието и

сигурността на

българските

граждани и

бизнес са

изложени на риск

в резултат на нагло посегателство. Този път обаче беше застрашено и електрозахранването на всички институции в столицата”, написаха тогава от ЧЕЗ до медиите.

Краде се от обелване на жици в подземните проходи до трансформаторно масло и изгарят съоръжения за хиляди левове.

По данни за 2015 г. за трите електроразпределителни дружества:

В резултат на посегателства и кражби на съоръжения и инфраструктура са засегнати около 7% от клиентите на ЕРД (над 330 хиляди).

Преките щети за електроразпределителните дружества за 2015 г. са за над 6,5 млн. лв., а за бюджета на страната от невнесен ДДС вредата е за над 1,3 млн. лв. При отчитането на тези загуби трябва да се има предвид, че

начисляването на

краденният ток

става на много

ниски цени и дори

е по-изгодно,

отколкото да

се плаща

редовно

Трябва да се отчита фактът, че това отчитане става поради подхода, който се използва за остойностяване на кражбите - независимо от това дали щетите и загубите са много сериозни. 

Броят на прекъсванията на електричество поради тези причини е около 234 за година, а преките щети от кражба на трансформаторно масло - 253 944 лв. Щетите от от повредени трансформатори са 874 636 лв. Подменени над 87 км кабели на обща стойност 474 000 лв.

Допълнителните разходи за покриване на преките щети от кражба на трансформаторно масло и повредени трансформатори са в размер на над 1,1 млн. лв.

Реализирани инвестиции за 2013 и 2014 г., насочени към намаляване кражбите в размер на над 68 млн. лв. Над 8200 са хванатите манипулирани електромера. Над 1300 констатирани случаи на многократни нарушения (рецидив).

От данните на ЧЕЗ за 2016 г. става ясно, че от януари до август кражбите от съоръжения са за 745 000 лв. 142 са прекъсванията на електрозахранването, 266 000 клиенти на компанията са били без ток в продължение на общо 305 часа.

“Средно по 1150 домакинства на ден са били без ток и са търпели неудобства в резултат на кражби от елементи на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ от началото на годината. Това са данни само за една трета от територията на България”, каза Ясен Тодоров, директор “Управление на мрежата” в “ЧЕЗ Разпределение България.”

През август компанията

регистрира и пореден

смъртен случай

в резултат на посегателство над нейно съоръжение. 4230 пък са кражбите на електроенергия.

Посегателствата върху енергийната инфраструктура са посегателства не само върху дружествата, но и върху националната сигурност.

При “Енерго-Про” са заловени клиенти, които са откраднали за полугодието 10 082 мегаватчаса електроенергия. Ако това количество се удвои, тогава ще се надминат нивата от последните две години.

За пет години - от 2012 до средата на 2016 г. кражбите на ток в Североизточна България са 93 500 мегаватчаса, което е

потреблението на

Велико Търново

и Варна заедно

за един месец

42 изключвания на далекопроводи заради кражби от съоръжения пък са констатирани на територията на дружеството. Над 60 000 от клиентите на компанията са били без електрозахранване в продължение на общо 150 часа.

При ЕВН са констатирани 128 посегателства върху електроразпределителната мрежа, откраднати са 9973 въздушни и кабелни линии.

За януари- август 2016 г. са констатирани 6810 манипулации върху електромерите. Фактурирана е неизмерена електроенергия 8500 мегаватчаса на стойност 755 000 лв.

От компанията заявяват, че само за 5 г. са разкрити кражби в размер на 64 000 мегаватчаса електроенергия, колкото е потреблението на Бургас за месец и половина. 

Кражбата е със 7 ст. за квтч по-изгодна, вместо да се плаща редовно

Чакат се промени, които да вдигнат в пъти цената
на нерегламентирано ползваната електроенергия

Все още е по-изгодно да крадеш ток, дори да те хванат, отколкото да си плащаш редовното потребление като лоялен клиент.

Нерегламентираното ползване на електроенергия, както елегантно се наричат кражбите, се таксува по цена на технологичните разходи, които плащат електроразпределителните дружества. До юли тази година те

бяха 3 ст. на

квтч, тоест

колкото е цената

на АЕЦ

“Козлодуй”,

като към тези стотинки се прибавяше цената за пренос на Електроенергийния системен оператор и цената на таксата “задължения към обществото”. Или санкцията сумарно е около 7 ст. за квтч.

Толкова плаща този, който се е закачил директно към мрежата или е манипулирал електромера и са го засекли.

От 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране вдигна цената на тока, който плащат енергодружествата за покриване на технологичните си разходи. Това означава, че е повишена и цената на откраднатия ток. Към момента за технологичните разходи на дружествата сумата е 14,8 ст. за киловатчас. Толкова плащат и крадците.

Дневната еленергия е 21,9 ст. за квтч, или излиза, че дори да накарат крадеца да плати със задна дата от 3 месеца нерегламентирано ползваната еленергия, това ще му струва със 7 стотинки за киловатчас по-евтино.

При стопанските потребители - ако хванат хотел на морето, че се е закачил директно към кабела на енергото, той ще плати за квтч 15 ст. Ако купува от свободния пазар електроенергията, това би му струвало 29 ст. на квтч, показват изчисленията на “Енерго-Про”.

Така че към момента законите и правилата не действат задържащо, а дори стимулират кражбите на електроенергия.

“Крадците на електроенергия се санкционират по привилегирована цена. Съществуващата нормативна уредба не само че няма възпиращ ефект за тези, които са решили да крадат, а и

действа

демотивиращо на

коректни клиенти

Необходима е генерална промяна на системата за начисляване на електроенергия при кражба - формирането на цена и сроковете за дотаксуване”, каза Филип Йорданов, ръководител “Нетехнически загуби” в “ЧЕЗ Разпределение България”.

Не за първи път “24 часа” пише за кражбите на електроенергия и търси отговор как да има справедливост.

От електроразпределителните дружества настояват

за промени,

които да

наказват

крадците на ток

Предлага се крадената електроенергия да се плаща не три месеца назад, както е сега, а половин година от датата, в която са хванати клиентите, които крадат ток.

Освен това се предлага откраднатото да се тарифира не по най-ниската, а по най-високата цена - тази за недостиг.

От КЕВР заявиха пред вестника преди време, че се работи по промени на правилата за измерване на количествата електроенергия. Тъкмо в тях е регламентирано плащането по най-ниската цена от хванатите да крадат. Предвижда се краденият ток да се плаща по най-високата цена - тази за недостиг на електроенергията.

Таванът е 202 лв. за мегаватчас или 20 ст. за киловатчас. Това е тежка санкция, каза за “24 часа” преди няколко месеца шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Безобразието с евтината тарифа, по която се плаща нерегламентираното ползване на ток, ще бъде преустановено.

Така е от 2014 г., когато тогавашната ДКЕВР постановява, че

кражбите

се водят

технологичен

разход на

компанията

А стойността на електричеството, по която разпределителните компании го купуват от НЕК, за да покрият тези разходи, беше 3 ст.

До средата на миналата година засечените да теглят ток, който не минава през електромера, или пък да манипулират уреда да отчита по-малко не са плащали дори такса “задължения към обществото”.

Към 3-те стотинки за киловатчас са се добавяли само цените за пренос и достъп. При определянето на цените от 1 август 2015 г. към количествата дотаксуван ток се начислява и добавката “задължения към обществото”.

“24 часа” събира

министри, депутати и регулатор на дебат за

проблемите с кражбите на електроенергия

Вестник “24 часа” събира всички в държавата, които могат да съдействат за решаване на проблемите с кражбите на ток и съоръжения.

На национален дебат във вторник - 27 септември, в “София хотел Балкан” ще бъдат министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, комисарите Светла Тодорова и Ремзи Осман, председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, председателят на правната комисия Данаил Кирилов, главен комисар Илко Илиев, началник на Криминална полиция. представители на ДАНС и на трите енергоразпределителни дружества - ЧЕЗ, “Енерго-Про” и ЕВН.

С нас ще бъде шефът на НЕК Петър Илиев, експерти на ЕСО. Ще участват още председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, на потребителски организации, икономисти и експерти, национално представени медии.

“24 часа” смята, че дебатът е важен за всички, тъй като кражбите на съоръжения от електроразпределителната мрежа са и въпрос на национална сигурност. При такива посегателства без захранване остават цели квартали, административни сгради, болници и детски заведения.

За 2015 г. преките щети на трите електроразпределителни дружества у нас са за общо 6,5 млн. лв.

През тази година проблемът се задълбочава. Само за първите 8 месеца на 2016 г. 266 000 клиенти на ЧЕЗ са били без ток в продължение на общо 305 часа. Средно по 1150 домакинства на ден са останали без захранване в резултат на кражби от електроразпределителната мрежа.

При “Енерго-Про” кражбите на ток за първите 6 месеца са 10 082 мегаватчаса, от компанията прогнозират, че за цялата година това число ще се удвои. Имало е 42 изключвания на електропроводи заради кражби от съоръжения, над 60 000 клиенти на дружеството са били без ток в продължение на общо 150 часа.

128 посегателства върху разпределителната мрежа отчита ЕВН за 8 месеца на 2016 г. Откраднати са почти 10 км въздушни кабелни линии на стойност 92 хил. лв.

Техник на “Енерго-Про” проверява дали не се заобикаля електромерът.
Техник на “Енерго-Про” проверява дали не се заобикаля електромерът.
Кражбите на съоръжения оставят на тъмно домакинствата.
Кражбите на съоръжения оставят на тъмно домакинствата.