Експерти на РИОСВ-Русе връчиха днес Наказателно постановление на „Монтюпе“ ЕООД, съобщиха от екоинспекцията в дунавския град.

Глобата в размер на 500 000 лв. бе наложена за нарушение на условие в комплексното разрешително на дружеството. Нарушението – изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез димни люкове на покрива на произвоствено хале № 3, е констатирано на 10 септември при извънредни обходи и съвместни проверки с представители на Община Русе по повод на множество сигнали на граждани за неприятни миризми. Същото е било установено и на 11 септември вечерта, удостоверено с темроанализатор на „Гранична полиция“.

На 12 септември спрямо оператора бе приложена Принудителна административна мярка за пломбиране на 108 вентилационни клапи. На дружеството са дадени предписания до 26 септември да осигури възможност за трайното им запечатване и да започне процедура по преразглеждане на условията в комплексното разрешително. При последваща проверка за спазване на дадените предписания е констатирано, че вентилационите клапи са трайно блокирани. Операторът „Монтюпе“ ЕООД е депозирал искане за удължавяне на срока за начало на процедурата до 7 октомври, поради необходимост от време за подготовка на документацията. Наказателното постановление може да бъде обжалвано от оператора в рамките на 7 дневен срок. Проверките на дружеството продължават във връзка с разпореждане на Окръжна прокуратура – Русе.