Димитър Къчев: Човек не може да се справи сам, трябва добре подбран екип

Ресторант "Пещерата" е познато място за плевенчани, намира се сред зеленина и прохлада в парк "Кайлъка". Създаден е през 1984 г. и побира общо над 320 гости. Кухнята е традиционна българска, с малки изключения. Заведението работи през цялата година, но най-интересното е, че се намира в естествена пещера.

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?
- Преди време започнах с друг ресторант. Бях там като работник, след това го купихме и продадохме. Сега сме тук, стечение на обстоятелствата. С "Пещерата" се занимавам от четири години. Успехът ни се дължи на качествената храна.

- Кое е това, което най-много ви мотивира?
- От това, че се опитваме да доставим удоволствие на хората и да виждаме, че се чувстват добре при нас. Когато са доволни, се мотивираш да правиш още повече, а те да са още по-доволни.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

- Работниците в кухнята са най-важното нещо в един ресторант, заедно с управителите. Но и всички останали в екипа са от голямо значение.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

- Най-трудно е с персонала, работната ръка е под всякаква критика. Вероятно това се дължи от една страна на мързела, а от друга на нежеланието да работиш, а третата страна е некомпетентността и липсата на образование. Имали сме и финансови затруднения. Едва ли има бизнес, но честен бизнес, който да е нямал такъв проблем.

- Какво научихте за тези години като предприемач?

- За да започнеш бизнес, трябва да си на 150% сигурен, че ще има успех. Какъвто и бизнес да започне човек, трябва време да бъде разработен. През това време обаче се плащат едни огромни осигуровки, данъци, ДДС и още куп неща. Парите за това трябва да дойдат отнякъде или от кредит. Това означава, че още от самото начало, вие вече сте назад. Хората на запад правят нещата по друг начин. Когато започнеш бизнес, дават гратисен период, за да може да се развиеш. Тук пазарът е много несигурен. Ако имате заделени пари и стартирате, първо трябва да загубите тези пари напълно. Оттам нататък ако сте нацелили нишата, ще започнете да ги възвръщате.
Освен това е необходим добре подбран екип, който да иска да развива нещата. Човек не може да направи нищо сам. Трябват хора, които искат да работят и да се докажат.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?

- Разчитаме на хората лятно време, които се връщат, на туристи или посетители в града. В нашия град се усеща демографската криза, дано това спре и нещата да се оправят. Времето ще покаже как ще се развият и нашите начинания.

*"24 часа" е ексклузивен медиен партньор на кампанията „МЕТРО Ден на предприемача“. Рубриката представя български предприемачи и се осъществява със съдействието на „Метро Кеш енд Кери България“.