Цел на министерството на земеделието ще бъде фермерските пазари в рамките на кампанията „Подкрепяме българското“ да станат постоянни. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева за "Фокес".

По думите й от следващата година ведомството предвижда предоставянето на целева помощ за местните власти. „В хода на тези изложения и на срещите с производителите, местните общности и власти, ни беше казано, че интересът е устойчив и голям и би било добре тези пазари да станат постоянни. В старите страни членки на ЕС фермерските пазари са и вид атракциони, и пряк достъп на потребителя до чиста фермерска храна. Ето затова от следващата година Министерството на земеделието и храните предвижда с целева държавна помощ да подпомогне местните власти за организирането на такива постоянни фермерски пазари“, обясни тя.

Министър Десислава Танева добави, че като основни проблеми в сектора се очертават прилагането на правилата при поземлените отношения, както и условията за търговия на големите, малки и регионални производители. Тя уточни, че е необходимо да се съкрати пътят от производителя през търговските обекти до потребителите.