Екипи на НАП, МВР и ГДБОП разследват софийска фирма по подозрения за участие в схема за злоупотреба с ДДС, съобщиха от приходната агенция.

80 хил. чифта обувки със занижена митническа стойност от Китай са внесени у нас под специфичен митнически режим. Той позволява за стока, произведена извън ЕС, която минава транзит през дадена държава, ДДС да се плати в крайната точкана доставката.

Преди седмица столична фирма е внесла с 4 тира стоки от Китай през Гърция. Търговецът декларирал, че е изнесена за Унгария с два автомобила, регистрирани в Македония. Македонските партньорски служби установяват, че едното превозно средство е лек автомобил, а вторият регистрационен номер не съществува.

Унгарските данъчни не потвърждават сочената фирма получател да има отношения с български търговци. Счетоводните и превозните документи също не подкрепят тази версия. Разследващите предполагат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България. На дружеството е възложена пълна данъчна ревизия, а случаят ще се внесе в прокуратурата.

НАП пък започва да следи денонощно по границите целия поток на китайските и турските стоки. Всяка доставка по използвания от разследваната фирма режим ще се проверява. Автомобилите ще се пломбират, а стоката ще се разтоварва под данъчен контрол.

След първоначалната доставка ревизори на НАП ще проследяват цялата верига на препродажби, за да гарантират, че се плащат данъци за разликата между обявяваната минимална стойност - често под 1 лв., до реалната пазарна, която в повечето случаи е над 100 лв.