Градът кани производителите да продават тук продукцията си

В Стара Загора днес се провежда фермерски пазар, организиран от вестник "Български фермер" с подкрепата на Българската банка за развитие и със съдействието на община Стара Загора, асоциация "Биопродукти", фондация "Биоселена" и сдружение "Фермерски пазар - Пловдив". Около 25 производители от цялата страна предлагат разнообразие от продукти - от сирене, билки и мед до ръчно изработени сапуни от растителни масла и биооцет.

Денят 26 октомври, посветен на Свети Димитър, не бе избран случайно - навремето на този ден чорбаджиите разпускали ратаите и се разплащали с тях в края на стопанската година, обясняват организаторите. В Стара Загора отчетоха, че фермерските пазари имат добро бъдеще, лично зам.-кметът Йордан Николов и шефът на общинския пазар Кольо Чергеланов се запознаха с участниците в пазара и поканиха фермерите да участват в старозагорския фермерски пазар, който се провежда всеки петък в града на липите.

"Пазари като този са нашият единствен шанс да покажем продукцията си", каза пред "24 часа" Златина Георгиева от ферма "Овчарника". Тя специално пропътувала голямото разстояние от варненското село Доброглед в община Аксаково до Стара Загора, за да предложи на старозагорци качествено сирене от краве, овче и козе мляко. "Тръгнал съм в 2,30 часа през нощта от Дуранкулак, за да стигна навреме", казва Стоян Пелтешки, донесъл в Стара Загора млечни продукти от мандрата си в Угърчин. Тодор Ташков и Стефан Спасов от Благоевград излагат на пазара пирински чай, който отглеждат сами. "Трудоемко е, защото не е възможно да се използват машини, всичко се прави ръчно", обяснява Тодор на "24 часа", а на клиент потвърджава, че този чай е най-доброто средство срещу кашлица.

За първи път в Стара Загора софийската фирма "Билка Чародейка" предлага лечебни тинктури, които нейни специалисти разработват по собствени рецепти, като се стремят да използват основно български билки. Тинкура за дълголетие, за нормално кръвно налягане, за здрави кости и стави са само част от техния рецептурник.

Милена Славова от пловдивската фирма "Мушмули" пече палачинки от биопродукти намясто и показва десерти от веганската кухня, биооцетът от ябълки, грозде и арония е от Долни Дъбник. Мед от магарешки бодил и от колеандър са донесли от старозагорската фирма "Земеделски производител Червенкови".

Пазарът, който е разположен в района на парк "Александър Стамболийски", известен повече в Стара Загора като Житния алан, ще продължи до 18 часа.  Зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов разговаря с участниците в пазара, градът ги кани да продават тук продукцията си.

Зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов разговаря с участниците в пазара, градът ги кани да продават тук продукцията си.
  Столичната фирма "Билка Чародейка" за първи път представя в Стара Загора здравословните си тинктури, изработени на билкова основа.
Столичната фирма "Билка Чародейка" за първи път представя в Стара Загора здравословните си тинктури, изработени на билкова основа.

Фермерският пазар в Стара Загора бе организиран с подкрепата на Българската банка за развитие, която също имаше свой щанд на него. СНИМКА: Ваньо Стоилов
Фермерският пазар в Стара Загора бе организиран с подкрепата на Българската банка за развитие, която също имаше свой щанд на него. СНИМКА: Ваньо Стоилов