Започването на нов бизнес в Нова Зеландия отнема по-малко от ден, а във Венецуела това отнема 230.

Тази изумителна разлика обяснва защо Световната банка е класирала Нова Зеландия като най-лесното място на планетата за правене на бизнес и съответно защо Венецуела е на 187-о място от 190, предаде „Си Ен Ен“. Тазгодишният доклад е първият път, в който Нова Зеландия е на първо място в класацията. Сингапур, който е бил на първо място последното десетилетие, е вече надолу.

Нова Зеландия отбелязва най-високите резултати в света по 5 от 10 показателя, които Световната банка гледа, като стартиране на бизнес, разрешения за строежи, регистриране на собственост и получаване на кредит. САЩ са отсъпили едно място като са станали от седмо на осмо. Били са класирани високо за получаване на кредит и справянео им с несъстоятелни фирми, но това което куца е лош рейтинг за стартиране на бизнес (51-о място). Според проучване на Световната банка, през последната година, там не е било лесно място за започване на бизнес, за малки и средни предприятия.

Три места, които са доказали най-много добрата си бизнес среда чрез реформи, според доклада са-Бруней, Казахстан и Кения. С най-лошо класиране е Сомалия, която не е била включвана в класациите миналата година.

Ето и страните, които са в топ 10:

1.Нова Зеландия

2.Сингапур

3.Дания

4.Хонг Конг

5.Южна Корея

6.Норвегия

7.Великобритания

8.САЩ

9.Швеция

10.Македония