Веригата "Кауфланд" вчера купи на търг за 5,8 млн. недовършения хирургически блок на болницата. Така се решава и един от големите проблеми на града, свързан с оползотворяването на стърчащата в груб строеж сграда и блатото около нея, образувано от пробитата й ВиК система. Теренът, който взе „Кауфланд“, е с площ от 18,9 дка с лице на главния път София – Варна, пише "Борба".

Перфектната локация за магазин обхваща и двете основни градски улици – „Краков“ и „Н. Габровски“. Представителите на веригата заявиха инвестиционни намерения и участие в процедурата в 13,50 вчера, а самият търг се проведе от 14 часа в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. „Кауфланд” беше единственият участник в надпреварата, платил 2,7 млн. лв. под формата на депозит. Комисията, председателствана от адв. Даниела Минева, с членове Мая Янков – главен счетоводител на болницата, инж. Белчо Белчев и Здравка Михайлова – също от ръководството й, както и адв. Силвия Дечева, прецени, че документите на представителите на „Кауфланд България“ са изрядни и ги допусна в наддаването. „Борба“ пък бе единствената медия, присъстваща на процедурата заради огромния обществен интерес.

Веднага след като закупиха терена, от „Кауфланд“ започват спешно проектиране на свой магазин. Компанията ще премахне недовършения хирургически блок и ще депонира остатъците му, за да изчисти и оправи целия терен. Също вчера областната болница продаде за 159 200 лв. без ДДС и ненужната си парова централа, разположена върху терен от 1,2 дка зад бензиностанция ОМW. За имота отново се яви един кандидат – компанията „РМ пропърти“ чрез директора си Петя Милчева.

Д-Р СТЕФАН ФИЛЕВ: „ПАРИТЕ ОТ СДЕЛКАТА ЩЕ СА ЗА НОВА БОЛНИЦА И ЗА НИЩО ДРУГО”

ДИРЕКТОРЪТ НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА Д-Р СТЕФАН ФИЛЕВ БЕ ДОВОЛЕН ОТ РЕАЛИЗИРАНИТЕ ПАРАМЕТРИ ПО СДЕЛКАТА и бе категоричен, че парите ще отидат само за инвестиции в ново болнично крило, в което ще се премести базата от Стара болница.

„Надявах се да има още кандидати, защото стъпката за наддаване бе 225 хил. лв. Смятам, че проведохме добра и прозрачна процедура в интерес на обществото и за развитието на областния център. Решихме един голям проблем, защото хирургическият блок стоеше недовършен повече от 30 години, а от транспорт и логистика между Стара и Нова болница губим над 600 хил. лв. годишно“, каза директорът.

„Кауфланд“ е важен инвеститор, който ще открие работни места и ще носи данъци на общината. Само от тази сделка под формата на местен данък в местната хазна ще постъпят над 100 хил. лв.”, коментира кметът Даниел Панов.