Европейският съюз и Канада ще подпишат знаковото търговско споразумение в неделя на среща в Брюксел след драмата, в която регион на Белгия заплаши да провали години преговори, каза председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, обобщава последните информации "Фокус".

„Мисията изпълнена! Току що се разбрах с премиера Джъстин Трюдо да проведем Срещата ЕС-Канада тази неделя“, написа Туск в своя „Туитър“.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо каза, че чака да посети Брюксел през уикенда за подписването търговското споразумение с ЕС.

„Срещата Канада-ЕС ще бъде в неделя. Чудесна новина и аз очаквам да бъда там“, написа Трюдо в „Туитър“ след разговор с Доналд Туск.

Двадесет и осемте страни-членки на ЕС одобриха знаковото споразумение за свободна търговия с Канада, съобщи в петък вечерта Европейския съюз в изявление, което проправи пътя за подписването на документа след дългогодишните преговори.

„С удоволствие заявявам, че ЕС е готов да подпише всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) с Канада. Това представлява крайъгълен камък в търговската политика на ЕС и нашия ангажимент към нея“, казва премиерът на Словакия Роберт Фицо, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

По-рано вчера парламентът на белгийския регион Валония е одобрил споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада.В парламента в град Намюр, намиращ се южно от Брюксел, 58 депутати подкрепиха договора, а петима гласуваха против. Така Валония стана първият френскоговорящ регион в страната приел споразумението, а това позволява на белгийското правителство да даде своята благословия на ЕС да подпише документа.