Летище Варна да се отвори за кацане на самолетите на нискотарифни авиокомпании. За това настояват част от общините в Североизточна България, сред които - Варна, Балчик, Каварна, Шабла, Добрич, Аксаково и Бяла, както и курортът Албена.

За целта кметовете и управата на комплекса са в готовност да учредят общ инвестиционен фонд, с който да осигурят кацането на туристи от авиокомпаниите „Easy Jet" и „Ryanair" на аеропорта, които фактически от известно време превозват по-голямата част от пътуващите по въздух в Европа.

Основен двигател на превръщането на Варна в дестинация за кацане на нискотарифните компании е кметът на морската столица Иван Портних. Предвижда се чрез двете най-популярни нискотарифни компании за всеки кацнал турист на летище Варна да се плащат по 10-12 евро от фона, за да се поемат рисковете им.

Прогнозите на туристическия бранш са, че, ако фондът бъде създаден и кацането на самолетите на нискотарифните компании стане факт, от пролетта на 2017 г., поне две години, ще бъдат изключително силни за туризма в Североизточна България.

Междувременно нискотарифната компания Wizz Air обяви, че от март догодина възобновява полетите по дестинацията София-Варна и билетите вече са в продажба.