Забраняват в тях да има трансмазнини

В детските градини и училищата вече могат да се предлагат само храни по стандарт. Това предвижда наредба за специфичните изисквания към продуктите за деца. На 3 ноември изтече едногодишният гратисен период, в който доставчиците трябваше да се съобразят с новите правила.

Така вече киселото мляко, сиренето и кашкавалът в ученическите столове трябва да са по БДС. Месото и месните заготовки трябва да отговарят на стандарта “Стара планина”. За хляба и брашното изискването е да са по утвърден стандарт “България”, а лютеницата - по браншови стандарт.

Наредбата забранява и предлагането на храни, които съдържат хидрогенирани растителни мазнини и такива, за които на етикета не е посочен видът на преработката.

Изискванията важат и за храни, които се предлагат при организирани мероприятия за деца и ученици. Целта е да се повиши качеството на продуктите, които ядат подрастващите.

На територията на детските градини и училищата не трябва да се продават и храни с ГМО или обработени с йонизиращи лъчения. При готвенето в столовете може да се използва само краве масло, слънчогледово олио и зехтин.

Според експертите по-високите изисквания не трябва да се отразят на цената на купоните или пък да доведат до намаляване на порциите. Не е ясно обаче как ще стане това, защото продуктите по стандарт са по-скъпи от останалите храни.