Google официално отрече обвиненията на Европейския съюз (ЕС), че несправедливо е промотирала своята услуга за пазаруване и е блокирала конкурентите си в онлайн рекламите си в търсачката.

След като вече имат отговор от компанията, регулаторите в ЕС ще могат да се произнесат по тези обвинения и евентуално да наложат глоби, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че това ще се случи догодина.

Опровержението на най-голямата интернет търсачка идва цели шест години след като Европейската комисия започна разследването заради оплаквания от конкуренти като Microsoft и група европейски и американски компании.

Според главния юрисконсулт на Google Кент Уокър обвиненията нямат правна и икономическа основа, а действията на компанията са предизвикани от нуждите на потребителите, а не от желанието ѝ да пречи на конкурентите си.

Google отхвърли предложението на ЕК, което указваше как компанията да таксува конкурентите си. Според него тя трябва да показва услугите им на видно място, а те да ѝ плащат за това сума, която съответства на нейните оперативни разходи или на номиналната стойност, базирана на най-ниската цена в AdWords, която в момента е 0,01 евро на клик.