“Патриа” показва бойните машини у нас в края на месеца

Финландската фирма “Патриа”, която е с мажоритарен собственик държавата, проявява интерес към модернизацията на сухопътните сили в България и особено към модернизацията на бронирани автомобили. Това каза вицепрезидентът “Ключови клиенти” на Patria Land Марку Койвисто.

Той и Ярку Савениус, мениджър в компанията, бяха в София, за да представят компанията.

“Патриа” произвежда военни камиони, всъдеходи, миночистачи и БТР-и. Нейните представители са в България, за да предложат на българските въоръжени сили БТР-ите си с опция да се произвежда у нас. Казват му технологичен трансфер.

“Патрия АМV” - семейството им бронетранспортьори,

са калени в бойни

действия от 2007 г.

в Афганистан

Когато се предприема широкомащабна програма за модернизация, е важно всяка стотинка да бъде похарчена правилно, казва вицепрезидентът на “Патриа ланд” Марку Койвисто. Става въпрос за огромни суми от бюджета и всяко нещо, което се купува, трябва да заслужи парите в максимална степен, допълва той.

От 15 години компанията предлага програми за местно производство в много точки на света.

Какви са предимствата?

Когато производството е на място, въоръжените сили чувстват сигурност за доставките. В момент на криза и военни действия се разчита на производство на място, а не на доставки от чужбина.

Въоръжените сили участват при разработването на продукта, казват своите изисквания.

Ангажира се местната индустрия, създават се работни места. Веригата за доставки са отваря за местни фирми.

Компанията поема ангажимента да обучи местните партньори как да изпълняват поръчките.

Индустрията в страната, която поръчва военната техника, получава ноу-хау, което може да използва за свое производство и дори да го изнася.

“Може да се

продава техника

в трети страни”,

казват представителите на финландската компания.

Първата фаза при стъпването на компанията на нов пазар е да се направи оценка - да се запознае с уменията на местните фирми, да се прецени размерът на инвестицията за трансфер.

Следва подробно планиране, третата стъпка е изграждане на мощностите, изготвяне на инструктажи и указания, планиране на веригите за доставки.

Местният персонал се обучава във Финландия, а екипи на компанията се изпращат в държавата, в която се прави местното производство.

От 7-те клиенти, които компанията има, 4 са избрали местно производство, което все още поддържат.

Един от успешните им проекти е в Полша. Там по лиценз на финландците се произвежда бронираната машина “Росомаха”. Преди няколко години имаше опция част от поръчките за полската машина да се произвеждат у нас.

Местният им партньор не само изнася, но дори Pаtria купува от него.

Сред другите предимства е и че логистиката се осигурява на местна почва. Въоръжените сили пък могат да интегрират свое оборудване на БТР-ите.

На въпрос каква част от парите остават в местния партньор, от фирмата заявиха - значителна.

По повод идването им в България представителите на финландската компания казаха, че са написали домашното си, но проектът официално не е започнал. “Все още остава да видим дали производството на местна почва ще е част от заданието,” заяви Койвисто.

Производството в страните, които го поръчват, е често чрез лицензи. Така е в Полша, Хърватия и Южна Африка.

В края на ноември компанията ще представи у нас на живо своята техника в реални условия. Боеприпасите за бойните машини ще бъдат български.  Така изглежда бойната машина, произвеждана от фирмата.

Така изглежда бойната машина, произвеждана от фирмата.