85% от големите плащания за площ към земеделците ще бъде изтеглен още през декември, обяви шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов преди да бъдат връчени наградите "Агробизнесмен на годината" на в. "Български фермер".

Над 130 представители на агробизнеса уважиха церемонията, която се провежда за 25-а поредна година.

600 млн. лв. бяха трансферирани вече от Министерския съвет, за да бъде платена базовата ставка от 19,80 лв. на декар, отчете и министърът в оставка Десислава Танева.

Правим усилие и през декември ще изтеглим авансово 85% от големите плащания, а останалите 10-15% ще са през януари като причината е, е все още не е извършено заснемане на тези имоти, обясни Порожанов. Преразределителната ставка ще си бъде платена през март-април, както е правено и досега.

През декември ще изтеглим и плащането на 30% от помощта за животновъдите, обяви още шефът на фонд "Земеделие".

Порожанов отчете пред земеделците и как върви разглеждането на проекти по Програма за развитие на селските райони.

"Разгледали сме всички проектни предложения. Освобождават се бюджети, защото за съжаление много от проектите не се реализират, а се отказват. Което е индикатор за пазарната среда. Декември ще бъдат направени надявам се и първи плащания. Приключи и приемът на проекти по общинските мерки", отчете се Порожанов.

"Радвам се, че задвижихме програмата и сега тя не зависи от политическата нестабилност", каза и Десислава Танева.

Следващото управление трябва да приеме поземленият кодекс, надявам се да започнем този дебат, защото това е фундаментът на устойчивото развитие на земеделието, каза още министърката в оставка. Този кодекс ще даде устойчивост и възможност за дългосрочно планиране, категорична бе тя.

На финала е и географската информационна система, готов е законът за храните, но трябва да се завърши електронизацията на потока от фермата до магазина, за да се позволи контрол на потребителя, отчете още Танева.

"Приключват процедурите за радарната система и новите площадки за борба с градушките. Бюджетът на министерството е достатъчен следващата година да се изгради предприятието за противоградова защита", каза още министърката. Тя обясни и, че ще се търсят възможности за подкрепа на пострадали от градушки фермери.

Според нея следващото управление трябва да засили фокуса на подкрепа във високопродуктивното животновъдство.

Бившит министър Димитър Греков поздравява шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.
Бившит министър Димитър Греков поздравява шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.
130 представители на агробизнеса изпълниха залата за връчването на наградите на "Български фермер"
130 представители на агробизнеса изпълниха залата за връчването на наградите на "Български фермер"
Десислава Танева говори пред бизнеса права.
Десислава Танева говори пред бизнеса права.