Здравното министерство обяви обществена поръчка за лекарства за болниците с прогнозна стойност над 1,1 млрд. лв. без ДДС, става ясно от сайта на ведомството. 

Лекарствата ще се купуват от Централния орган за покупки (ЦОП) в сектор "Здравеопазване" чрез открита процедура по ЗОП с електронен търг. Той ще поръчва лекарствата от името на лечебните заведения чрез онлайн електронна платформа. Събрани са заявки от 145 болници. 

С представителите на производителите и търговците на едро ще се сключват рамкови споразумения със срок до края на 2018 г. 

Обществената поръчка е обявена за 14 позиции, обединяващи медикаментите според приложението им. Най-много средства са предвидени за позиция "Антинеопластични и имуномодулиращи средства" - 640 944 174 лв. без ДДС. За лекарствата в позиция "Кръв и кръвотворни органи" е посочена прогнозна стойност 163,7 млн. лв., а за нервна система - над 132 млн. лв. Антибиотиците за системно приложение в болниците трябва да струват общо 50,6 млн. лв. 

На централизираното договаряне на лекарства чрез електронен търг се разчита за намаляване на разходите за лекарства в болниците. В момента всяка болница прави обществени поръчки самостоятелно, с много различни цени за едни и същи лекарства.