Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж и жена за данъчно престъпление. Обвинението срещу двамата е за това, че в качеството на търговски пълномощници на „СТИВ“ ЕООД, гр. Свищов, упълномощени с безсрочно нотариално заверено пълномощно, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. През лятото на 2007 г.  Георги Г. и Нина Д. уговорили С. М. К. да регистрират на негово име търговско дружество, чрез което да извършват търговска дейност със зърно, срещу еднократно възнаграждение. Реално дейността била ръководена от обвиняемите, които били упълномощени от С. К. да представляват дружеството.

Георги Г. /на 48 години/ е обвинен за това, че за времето от 13.09.2007 г. до 14.11.2008 г., избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 280 708 лв. по ЗДДС на дружеството, като потвърдил неистина в справки-декларации за десет данъчни периоди, подадени пред ТД на НАП гр. В. Търново. Той съставил и използвал документи с невярно съдържание – дневници за покупки, в които били отразени фактури, неотразяващи действително получени облагаеми доставки и приспаднал неследващ се данъчен кредит в размер на 280 708 лв.

Нина Д. /на 51 години /е обвиняема за това, че по същото време  в гр. В. Търново избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 167 707 лв. по ЗДДС на “СТИВ“ ЕООД, гр. Свищов, като потвърдила неистина в справки-декларации по ЗДДС на дружеството за пет данъчни периоди, подадени пред ТД на НАП гр.В. Търново. Пълномощничката фалшифицирала дневници за покупки, в които били отразени фактури, неотразяващи действително получени облагаеми доставки и приспаднала неследващ се данъчен кредит.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.