Банковият сектор отчете най-голямата си печалба 8 г. след кризата, каза Петър Андронов

Присъединяването на България към еврозоната ще бъде новият акцент в работата на БНБ пред следващите години. Това заяви управителят на централната банка Димитър Радев пред банкерите, които се събраха във вторник вечерта, за да отбележат Деня на банкера - 6 декември.

Гуверньорът обаче предупреди: строгият контрол и непрекъснатата оценка на риска във финансовите институции ще останат приоритет за БНБ.

Да поздравят банкерите с професионалния им празник, дойдоха финансовият министър Владислав Горанов, шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, председателят на икономическата комисия Петър Кънев, депутатът Румен Гечев, финансисти и икономисти.

“Поздравявам ви с успешния финал на сериозните изпитания - стрес тестове и оценка на активите, както и за това, че не се наложи спасителна държавна намеса за никого”, обърна се към банкерите Владислав Горанов. Министърът им пожела да продължат да съхраняват здрава финансовата система.

Шефката на КФН Карина Караиванова “благородно завидя” на БНБ и банкерите за това, че техните изпитания вече са зад гърба им и те могат да празнуват спокойно за разлика от застрахователите и пенсионните фондове, които в момента са под напрежение заради същия “изпит”.

“Да не повтаряме грешките от кошмарната 2014 г.”, закле колегите си председателят на банковата асоциация Петър Андронов. Той сравни банкерите с алпинистите, които изкачват един от най-зловещите върхове - Анапурна, в чието подножие оставали завинаги 40% от опиталите се да го покорят. “Много хора - и от Брюксел, и отвътре, предричаха, че стрес тестовете ще са Анапурна за нас. Е, ние успяхме на 100% и никой не остана в подножието”, заяви Андронов.

Нещо повече - за 2016 г. банковият сектор ще отчете най-голямата си печалба 8 години след кризата, добави той. И подчерта, че 1,4 млрд. лв. печалба са постигнати при много по-трудни икономически условия, а печалбата не е равномерна за всички банки.

Андронов очерта новите предизвикателства пред системата: “лихвена лавина, популистка лавина заради политическите избори по света и у нас, лавина от регулации”. “Не отслабвайте регулациите”, обърна се обаче той към гуверньора Димитър Радев и към управителния съвет на централната банка.

Андронов нарече финансовият министър Горанов “пазител на стабилността на системата”. И му припомни, че преди една година е сравнил изпитанията с прилив, след оттеглянето на който се “вижда кой е с гащи и кой е без гащи”. “Всички сме с гащи”, обърна се Андронов към Горанов. И добави: “Макар че на някои гащите не са вързани добре”.

Шефката на КФН Карина Караиванова, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на банковата асоциация Петър Андронов и управителят на БНБ Димитър Радев поздравяват банкерите за професионалния им празник.
Шефката на КФН Карина Караиванова, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на банковата асоциация Петър Андронов и управителят на БНБ Димитър Радев поздравяват банкерите за професионалния им празник.