“Енерго -Про” възстановява тока в къщите

Пари за изплащане на обезщетения на загиналите и пострадалите при взрива на влака в Хитрино ще се търсят и от румънски застраховател, научи в. “24 часа”.

Превозвачът “Булмаркет рейл карго” има “Гражданска отговорност” от “Булстрад”, но тя е за локомотивите. Тъй като вагоните са на румънска компания, те би трябвало да са застраховани в Румъния.

Очаква се “Булстрад” да изплати обезщетенията по застраховката, след като приключи следствието и установи причините и виновните. След това българската фирма ще предяви претенции към румънския застраховател.

Експерти обясниха за “24 часа”, че гражданската отговорност на превозвача трябва да покрие всички материални и нематериални щети. Според запознати полицата на “Булмаркет рейл карго” е за 1 млн. лв.

От “Енерго-Про Мрежи” съобщиха във вторник, че са започнали да възстановяват елзахранването на къщите в Хитрино. За да се гарантират животът и здравето на жителите, специалисти проверяват за остатъчен газ в домовете.

На съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че основната версия за инцидента остава превишената скорост. Влакът навлязъл в гарата с почти 80 км/ч при допустими 40 км/ч.

При дерайлирането едната цистерна е била пробита от теглича на друга, което е довело до изтичане на газ, след което тя е експлодирала. Причината е била запалена печка в една от къщите наблизо, казват експерти. Над 50 къщи са с материални щети. 770 човека от МВР и над 200 бройки техника са се включили във възстановителните работи.

Министерството на младежта и спорта преведе 70 000 лв. на Хитрино за възстановяване на спортната площадка. Премиерът в оставка Бойко Борисов обеща това на кмета на Хитрино и за няколко дни бяха приключени всички процедури.