Петкратно са се увеличили и работните места в сектора

Почти седем пъти - с 631,7%, е нараснал софтуерният бизнес в България за последното десетилетие.

Приходите през 2016 г. са достигнали 1,02 млрд. евро. 10 години по-рано те са възлизали на 139,4 млн. евро. Това показват данните на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & C.

Според изследване, обявено през декември, 70% от приходите са генерирани от експортно ориентирания софтуерен бизнес.

Данните на Българската асоциация на софтуерните компании сочат, че в последните четири години най-свити са били приходите през 2013 г. - 1,327 млн. лв., или 1,62% от БВП.

Петкратно са се увеличили работните места за десет години. От 4 982 позиции в софтуерния бизнес през 2006 г. през миналата година е имало заетост за 19 755 души. Равносметката, десет години след членството на България в ЕС, показва, че ръстът на работни места е в рамките на почти 300%.

Покачва се и заплащането в сектора. Брутното годишно възнаграждение през 2011 г. възлиза на 28 086 лв.,

през 2016 г. то е

почти 45 хил. лв.

Според анализаторите при брутна месечна заплата от 3696 британски паунда за програмист във Великобритания то стандартът на живот на заетите в бранша в България се изравнява с покупателната способност на програмистите в Лондон.

През 2015 г. едно работно място в софтуерния сектор е генерирало приблизително 15 хил. лв. годишно преки и косвени данъци - с повече от 50% над средните стойности за страната.

Данните сочат, че в същата година като ДДС в хазната са влезли 96 млн. лв., за данък печалба са платени 19 млн. лв. Социалните осигуровки се равняват на 89 млн. лв., Данък общ доход - на 74 млн. лв. Според експертите съществува висок риск за индустрията при прилагането на прогресивен данък. Още повече че

данък общ доход

за IT индустрията

в съседна

Румъния е нулев

По тази причина и големи фирми избират Букурещ заради данъчни облекчения.

Очакванията на членовете на софтуерната асоциация през новата 2017 г. са предимно положителни.

Почти половината от отговорилите смятат, че ефектът върху глобалната икономика ще е добър за бизнеса. Неутрално отговарят около 30% от запитаните, настроението на останалите анкетирани е негативно.

Необнадеждени за ефекта на националната икономика са около една четвърт. Почти 60 на сто остават неутрални, а 15% са настроени положително.

Най-негативни са програмистите относно пазара на работна ръка - над 60 на сто, при 15% положително настроени.

Настроенията на 25% от запитаните са отрицателни по въпроса за ефекта на държавната политика и конкуренцията.

Без особено мнение по първото питане са 65%, а по второто - около 40 на сто.

Близо 70% от участвалите в допитването прогнозират увеличение на приходите през 2016 г., както следва: 11,9% - с около 50%, 30,95 % - с 25 на сто, а 26,19% - с 10 процента. Не очакват промяна 23,81% от компаниите, а едва малко над

7% предвиждат

намаляване

на приходите

Според експертите, които стоят зад изследването, високите възнаграждения са четири пъти над средните за страната.

Те посочват, че големият ръст, включително и този като процент от БВП, ще увеличава все повече важността на индустрията.

Сивият сектор е нулев или много малък, а приносът към бюджета на работното място се увеличават с 50 на сто.

Растежът е възпрепятстван от липса на кадри, а за същите специалисти се борят и други индустрии, смятат анкетьорите.

Проучване изготвено от “Дъ Икономист Интелиджънс Юнит” по заръка на Софтуерния Алианц, показва че индустрията допринася за 7% от БВП на ЕС или 910 млрд. евро.

3,1 милиона работни места в 28-те членки осигурява секторът. Позициите са най-различни - от разработчици на софтуер, уеб дизайнери, административни асистенти. “Софтуерната индустрия създава голямо разнообразие от професионалисти”, се посочва в проучването.

На година всички заети получават 139 млрд. евро, показват още данните.