Цифрите, които имаме за 2016 година за всеки един месец буквално са рекордни, и ноември имахме 25% ръст в сравнение с 2015 година. Такива ръстове стартирахме от април месец 2016 година и се надявам с тези основи, които сме поставили, и ако този темп на работа се продължи, заедно с рекламите активности, 2017 година да бъде също толкова силна колкото 2016 година. В края на януари предстои да разберем, че ще надхвърлим 8 млн. чуждестранни туристи за първи път. Това каза пред БНТ министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова.

По думите й записванията на туристи за летния сезон 2017 към момента е много рано да се коментират.

„Очакваме включително на този летен сезон, за който имахме ръст от 18% през 2016 година - над 5.5 млн. чуждестранни туристи за четирите месеца, очакваме 10% ръст на този етап в сравнение с предишната година“, заяви Ангелкова. По думите й това отново ще бъде изключително голям успех. „Това е на база на първите ранни записвания и разговорите, които водим в момента“, поясни тя.

Ангелкова заяви, че министерството работи успешно с най-големите туроператори.

„Всъщност с тях още от миналата година сме договорили за лято 2017 година ръст от 30% от туристите, които идват през тези големи туроператори. Именно затова е важно да се гарантира и безпроблемното протичане на летния сезон“, подчерта министърът.