Окръжната прокуратура в Пловдив предаде на съд 39-годишен бизнесмен от града за укриване на данъци в особено големи размери. Според обвинението той е избегнал плащането на 239 350 лв. чрез използване на фалшиви документи. Христо Л. е имал регистрирано търговско дружество с основен предмет на дейност в сферата на полиграфията.

Той е бил и управител на фирмата. Обвиняемият я рекламирал и по този начин осигурявал клиенти, с които по-късно били сключвани устно или писмено договори за доставки, обясниха от прокуратурата. Клиентите обикновено си поръчвали рекламни материали – тефтери, папки, дипляни, брошури, плакати и др. При някои от доставките Христо Л. давал на получателите предварително подготвени фактури, касови бонове и приемно-предавателни протоколи, като значителна част от тях не са били отразени в дневника за продажби и в данъчните декларации.

Бизнесменът упълномощил счетоводител да извършва обработка на документите, като не му е предоставял всички счетоводни книжа от извършените от него доставки. Установени са 27 случая за нарушения по ДДС и 2 по корпоративно подоходното облагане. Разпитан в хода на досъдебното производство Христо Л. се е признал за виновен.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 8 г. и конфискация.