Със специален софтуер ще се следи за пари към терористи

Нови мерки за пресичане на трансграничните данъчни измами, справедливо и ефикасно данъчно облагане, свиване на възможностите за укриване на данъци и разширяване на съдържанието на данните от данъчните досиета, които да се обменят между държавите от ЕС.

Тези ключови проблеми най-вероятно ще влязат в дневения ред на българското европредседателство, което започва от януари 2018 г.

Темите бяха дискутирани от служебния финансов министър Кирил Ананиев и генералният директор по данъчни и митнически въпроси на ЕК Стивън Куест. Той и екипът му са тук по повод подготовката за европредседателството.

“Средствата за подоготовката и провеждането му са планирани, направени са корекции заради изтеглянето му с шест месеца по-рано”, заяви Ананиев.

В разговорите участваха и шефът на представителството на ЕК у нас Огнян Златев, вицепремиерът по европредседателството Деница Златева, шефките на “Данъчна политика” Людмила Петкова и на митниците Розалия Димитрова и заместник изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Обсъдени са и възможностите за реформиране на европейската рамка за ДДС и въвеждането на опростен, ефективен и устойчив на измами режим. Всички участници са се обединили около мнението, че новият режим не трябва да натоварва допълнително лоялния бизнес.

Тъй като България е външна граница на ЕС в областта на митническото законодателство ще бъдат обсъдени въвеждането на специални ИТ - системи за противодействие на финансирането на тероризма, както и вноса и износа на културни ценности.