През изминалата 2016 г., 99,9% от природния газ, потребен от клиенти на "Булгаргаз" ЕАД е от внос и 0,1% от местен добив. Това се посочва в становище на "Булгаргаз" ЕАД във връзка с прогнозната цена на природния газ за второто тримесечие на 2017 г. и публичните коментари на представители на различни институции и организации по повод очакваното повишение от 1 април т. г.

Цената на природния газ от внос се влияе от цените на петрола и алтернативните на природния газ горива на международните пазари и курса на долара.

В периода 1 януари 2016 г. до 3 февруари 2017 г. се отчита ежемесечно повишение на цената на петрол тип "Брент EU/барел", като същата достига стойности от $55,53 за барел през първата седмица на февруари, когато "Булгаргаз" ЕАД представи прогнозата за цената на природния газ. Цената на петрол тип "Брент EU/барел" през февруари бележи повишение от 80,8% спрямо началото на 2016 г.

Цената на природния газ се формира на база средномесечното движение на цените на алтернативните на природния газ горива за период от 9 месеца, които са пряко свързани с цената на петрола. Отчетените по-ниски цени на петрола през ноември 2016 г. от $44,7 за барел са недостатъчни да повлияят върху цената на природния газ.

За стабилизиране на цените на природния газ са необходими няколко последователни месеца, в които да е налице тенденция за запазване или понижение в цените на петрола и свързаните с него горива. Към настоящия момент се отчита тенденция за трайно покачване на основните фактори, формиращи цената на природния газ, се посочва още в становището на "Булгаргаз" ЕАД.