Пред растежа в България има много резерви и при ново управление на ГЕРБ тези 3,6 и 3,5 процента, които досега отчитахме, спокойно могат да се ускорят до над 4 процента. Това коментира бившият финансов министър Владислав Горанов на европейски форум, организиран от ГЕРБ, на тема "Предприемачество за растеж", съобщи БТА.

Според него пред растежа в България има изключително много резерви, които не са се реализирали дори в мандата на скорошното правителство. Тепърва има възможност за ръст на кредитирането и за продължаващ ръст на инвестициите, смята Горанов.

Това, което се коментира за спад на инвестициите, е изключително спекулативно, каза бившият финансов министър и добави, че това ще се види от окончателните данни за 2016 г. По думите му около 3-3,5 процента от БВП ежегодно са преките чуждестранни инвестиции у нас. Най-големият ресурс остава вътрешното потребление, което все още има потенциал да расте, смята Горанов.

Според него най-голямото предизвикателство пред управлението е да създадеш спокойна и предвидима среда, за да може предприемчивостта на българина да се прояви отново. "Убеден съм, че тези резерви стоят пред нас и едно ново управление на ГЕРБ ще ги разгърне и тези 3,6 и 3,5 процента, които досега отчитахме, спокойно могат да се ускорят до над 4 процента", заяви Владислав Горанов.

Основният проблем на предприемачеството в България е регулацията и достъпът до финансиране, смята Горанов. По думите му Европа плува в ликвидност, но парите трудно стигат до бизнеса. Според него причината е, че Европа е по-малко предприемчива от останалите континенти.

Досегашният депутат от ГЕРБ Делян Добрев посочи, че сме загубили 1 млн. работни човекодни, за да вземем документ от Националната агенция по приходите и да го занесем до друга администрация. Ние сме куриери на администрация, обобщи той. Добрев изчисли, че негативният ефект от това върху БВП е 160 млн. лева. Идеята е да забраним на всички държавни и общински власти да искат каквито и да било документи, издадени от друга държавна или общинска администрация, обясни той предложенията на ГЕРБ.

Бившият вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев посочи, че благосъстоянието може да се базира само на по-висок растеж плюс справедливост. Това е формулата, смята той. Същественият разговор е за технологията на растеж, за съжаление, той не е интересен, добави Дончев.