"За мен е чест да връча тази награда за инвестиция на зелено. Екологичното производство и екоиновациите ще са приоритет на тройката Естония-България-Австрия". Това каза по време на церемонията по награждаването на инвеститорите на 2016 г министърът на екологията Ирина Костова.

  Наградата "Инвестиция на зелено" получи ОСРАМ ЕООД. Това е първото производствено звено на германската компания в Източна Европа. Намира се в село Труд и е на българския пазар от 1998 г. 

Инвеститор на 2016 г стана "Сенсата Технолоджис" България за инвестиция от 90 милиона лева и 2800 работни места. Компанията е иноватор в сензорна техника, електрозащита и контрол в автомобилната индустрия. Произвежда и доставя сензори за "Фолксваген", "Даймлер", "Волво", "Фиат" и "Дженерал Моторс". В България ще бъде изградена най-голямата производствена база в Европа и втората в света. На българския пазар идва 2011 г, през 2016 г открива и завод в село Царацово, обл. Пловдив.

"Златния бик" за инвеститор на годината връчи министър-председателят Огнян Герджиков.

"Не очаквах да ми отделите последната награда, но щом така сте решили, така да е", пошегува се той и обяви името на "Сенсата".

По-късно премиерът каза, че знае колко е важно икономиката, а без инвестиции тя не може да се развива. Щастлив съм, че съм тук, догодина пак да ме поканите, но не ми отреждайте последната награда, завърши шегата си той.