Експерти избраха този вариант за разклонение на третия лъч

Третата линия на метрото, част от която се строи в момента, в бъдеще ще се разклони към квартал “Слатина”, зала “Арена Армеец” и ще стигне до мола на бул. “Цариградско шосе”. Това реши общинският експертен съвет по устройство на територията към направление “Архитектура и градоустройство”.

Независимите експерти са избрали варианта на метротрасе от Орлов мост през Румънското посолство, залите “Фестивална” и “Арена Армеец”, бул. “Цариградско шосе” и The Mall. Другият вариант предлагаше от “Арена Армеец” метрото да влезе в кв. “Дружба” и да стигне до бул. “Брюксел”.

Одобреното трасе е с дължина 6 км и 7 станции. Те ще са пред The Mall, ИПК “Родина”, зала “Арена Армеец”, при бул. “Асен Йорданов” и “Слатинска река”, улиците “Гео Милев” и “Иван Димитров – Куклата”, 93-о СОУ и 31-о средно училище за чужди езици и мениджмънт. Оттам метрото продължава към Орлов мост, където се слива с основното трасе на третия лъч. Експертният съвет предложи да се направи проучване за довеждащ транспорт в зоната. За разклонението на третата линия няма осигурено финансиране и не е ясно кога може да се реализира.

Основното трасе на третата линия, от което се строят 8 станции, ще е готово през 2019 г. До 2 месеца трябва да почне и изграждането на още 4 станции от “Красно село” до “Овча купел”. Цялата трета линия има 16 станции и свързва кварталите “Левски” и “Овча купел”. За последните 4 станции от трасето обаче към момента няма осигурено финансиране.