(продължение)

Вече близо година България има нов застрахователен кодекс, който замени стария Закона за застраховането. Освен нови директиви кодексът въвежда и нови механизми, които да осигуряват по-добра защита на потребителите на застрахователни услуги. Ето 11 новости, обобщени за читателите на „.bg” от експерти на Комисията за финансов надзор.

1. Застрахователят е длъжен да плати обезщетението по застраховката в срок от 15 работни дни от представянето на всички документи по преписката или в същия срок мотивирано да откаже изплащането й.

2. При поискване, застрахователят е длъжен да предостави и обосновка на определения размер на обезщетението. Немалка част от жалбите в КФН показват, че потребителите не разбират и не са получили достатъчна информация за това по какъв начин е изчислено опрeделеното обезщетение. Тази нова разпоредба в кодекса дава възможност на потребителите да преценят дали обезщетението е справедливо определено и имат ли основание за съдебен иск.

3. Въвежда се краен срок за произнасяне от застрахователя по претенции, когато не са представени всички поискани от него документи. Този срок е 3-месечен по застраховка “Гражданска отговорност“ на автомобилистите (съществуваше и досега) и 6-месечен по всички останали застраховки.

4. Разширява се териториалният обхват на покритието по застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите. Досега застраховката осигуряваше автоматично покритие само за България, за страните от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, Швейцария, Андора и Сърбия. Застраховките, сключени по новия кодекс, ще осигуряват автоматично покритието освен за тези държави и за всички останали държави от системата „Зелена карта”, например Турция, Македония, Русия и др.

5. Застрахователите са задължени да издават служебно и безплатно сертификат „Зелена карта” заедно с всяка застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. По такъв начин ще се избегне досегашната практика да се изисква доплащане при издаване на сертификата “Зелена карта”.

6. По застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите ще се изплаща обезщетение на увредени лица и в следните нови случаи, които досега не се покриваха от застраховката и пострадалите не получаваха обезщетение за претърпени вреди от никого:

- водачът е недееспособен – например автомобилът е бил задвижен от малолетно лице или от лице поставено под запрещение)

- вредите са причинени от устройство или инсталация на превозното средство, включително за вреди от случайното му отделяне по време на движение

- вредите са причинени в резултат на отварянето на врати на моторно превозно средство по време на движение или тогава, когато превозното средство е спряно (например ако при отварянето на врата на паркиран автомобил бъде засегнат преминаващ паралелно велосипедист, мотоциклетист или друг автомобил)

- вредите са причинени в резултат на повреда на превозното средство, която е довела до пътнотранспортно произшествие

- вредите са причинени по време на движение на превозното средство в резултат на влошаване на здравословното състояние на водача, довело до произшествие – такива случаи са когато водачът получи сърдечен пристъп или друго състояние, което изключва възможността му да контролира себе си и автомобила. Тогава съдът може да признае водача за невиновен за причиненото произшествие и за вредите произтичащи от него. Именно по тази причина е направено предложение с цел защита интересите на пострадалите лица застраховката да предоставя обезщетение независимо от липсата на вината на водача

- вредите са произтекли от моторното превозно средство като вещ – например при самозадвижване или самозапалване на паркирано моторно превозно средство.

7. Всички тези нови възможности за плащане, отразяват спорни ситуации, при които в практиката са били отказвани обезщетения или изплащането им е било доста затруднено. Всички те обаче се основават на принципното разбиране, залегнало в основата на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” в България, а именно да се гарантира обезщетение на всяко лице, което е увредено във връзка с притежаването и използването на моторно превозно средство.

8. Новият Кодекс за застраховането предвижда възможност застраховката „Гражданска отговорност” на автомобилистите да се сключва за една, две или за три години. Това предпазва от риска, собственикът на автомобила да пропусне срока за продължаване на застраховката и да бъде наказан или съответно да причини произшествие без да има застрахователно покритие.

9. При двегодишните и тригодишните застраховки премията за всяка година трябва да се определи предварително, като по такъв начин застраховащият ще има сигурност какво ще плаща в бъдеще. Застрахователят може да иска увеличение на премията за втората или за третата година, ако настъпи увеличение на риска – например ако настъпят по-голям брой или по-съществени пътнотранспортни произшествия. В този случай застраховащият може да прекрати договора занапред, без да плаща неустойки. Също така може просто да не плати новата увеличена премия, като в такъв случай договорът автоматично се прекратява. В този случай разбира се, трябва да се сключи задължителна застраховка с друг застраховател.

10. Когато премията по един договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите се плаща разсрочено и застраховащият не я е платил навреме, както и досега застрахователят може да запише в полицата, че договорът ще се счита прекратен след изтичане на определен срок след неплащането, който не може да е по-кратък от 15 дни. За разлика от досега обаче, при изтичане на предвидения в полицата срок, полицата ще се прекратява автоматично и застрахователят ще бъде длъжен да подаде информация за това в Информационния център на Гаранционния фонд едновременно с прекратяването. Това означава, че след изтичане на определения срок след плащането, дори и застраховащият да си плати, договорът няма да може да възстанови действието си, а ще трябва да се сключи нов договор. Това е предвидено за да се гарантира правната сигурност и надеждността на информацията в Информационния център.

11. Гарантират се вземания по застраховка “Живот” в размер до 196 хил.лв. в случай на несъстоятелност на застраховател (идентично с размера на гарантираните влогове в банките). Това прави спестовната застраховка “Живот” конкурентен продукт на банковия депозит, а в допълнение застраховката има и данъчни предимства.