Жалби пречат на процедурата за Единната система за туристическа информация. Това каза министърът на туризма Стела Балтова за "Фокус".

„Комисията за защита на конкуренцията все още не е дала ход на това решение, има обжалвания, които изключително много пречат за по-нататъшното развитие на процедурата за Единната система за туристическа информация. Това е процедура, за която на първо място беше необходимо да бъде създадена адекватна законодателна инициатива и респективно нормативна база. Такава има и тя е заложена в Закона за туризма", каза още Балтова. По думите ѝ съгласно нормативната база и последващите наредби системата трябва да заработи септември - октомври тази година.

"Ако ни се даде карт бланш с тази поръчка, независимо от решението на КЗК дали тя да бъде прекратена, за да започне нова, или не, всъщност нищо повече не може да се направи от нашите институции. Мога да ви уверя, че съм проучила абсолютно всички възможности, за да може да се даде ход“, каза още министър Балтова.

По думите ѝ резултатът, който се очаква от тази система, на първо място е да даде едно спокойствие за взаимоотношенията, които съществуват между бизнеса, органите, които наблюдават бизнеса и са отговорни за неговото правилно функциониране, и крайния потребител. „Предвижда се системата да свърже от една страна базата за настаняване с регистъра на НАП, митниците, Министерство на туризма, Министерство на финансите, като всички институции ще имат съответното ниво на достъп, което е необходимо за събиране и обработка на данни, които са необходими, и по този начин ще могат да има съответен брой приходи в бюджета, релевантни на бизнеса, който се реализира“, каза още министър Балтова. Според нея реализирането на Единната система за туристическа информация наистина ще бъде много продуктивно за развитието на туризма в България.

„Това беше мой приоритет, когато заех този пост в края на януари, и той продължава да бъде такъв. За мое голямо съжаление очевидно няма да успеем в рамките на нашия много кратък период от време да постигнем задействането на процедурата, но съм убедена, че това е и ще сигнализирам съвсем скоро моите колеги от другите министерства, че в най-скоро време ще получим решението на горната инстанция, където се жали процедурата, за да може да се продължи нататък. Това е едно действие, което първо е изключително законосъобразно, то е намерило своята правилна нормативна база и е време наистина то да бъде реализирано“, каза още министърът на туризма.