От първи април цената на природния газ ще скочи с около 30%, а това ще доведе и до поскъпване на парното и топлата вода за цялата страна, съобщава Нова тв. Производители на различни хранителни продукти се оплакаха, че разходите им ще нараснат и може да се наложи и те да вдигнат цените.
„10 % от стойността на всяка една наша закуска е енергия. Ние сме просто зависими от енергията”, обясни Димитър Бешиков, който е управител на пекарна. Сметките му показват, че ако природният газ поскъпне с 30%, цената на хляба може да скочи с 15 стотинки.
Още по-сериозен удар очакват производителите на зеленчуци. „Нашите разходи за отопление представляват от 50 до 70% от стойността на нашия продукт, тъй като използваме предимно газ, за да произвеждаме нашите продукти. Около 100 млн. куб. м. за годината използват всичките оранжерии в България, които се отопляват на газ”, обясни Атанас Кунчев от Асоциацията на оранжерийните производители.