Чрез алтернативен начин, при който не е необходим физически достъп до телевизора,е възможно хакването на милиони телевизионни устройства едновременно, предава kaldata.com.

Необходим е достъп до държавния предавател, но без проблем може да се използва и стандартен DVB-T предавател с цена от $50 до $150, с помощта на който може да бъде заразен почти всеки по-съвременен телевизор.

На семинара за кибербезопасност на медиите Media Cyber Security Seminar компанията Oneconsult AG представи доклад за хакването на смарт телевизорите и дори демонстрира пред всички отдалечено заразяване на тези устройства с помощта на обикновен DVB-T (Digital Video Broadcasting — Terrestrial) сигнал.

Вредоносното телевизионно предаване изпраща експлойт към вградения в смарт телевизора браузър, който получава root права и по този начин дава възможност за инсталирането на всякакъв код. Хакерът получава възможност да използва телевизора по свое усмотрение – започвайки от шпиониране на потребителите до провеждане на DDoS атаки, в които смарт телевизорът е част от голяма бот мрежа.

Проникването става чрез непокрита все още уязвимост в JavaScript, която присъства в около 90% от смарт телевизорите.

В доклада се обръща внимание, че DVB-T е едностранен комуникационен канал, използването на който не оставя никакви следи. Oneconsult AG подчерта, че подобни кибератаки срещу частни лица е особено удобно да се осъществяват с помощта на дронове.