Няма да пращат хората на извънредни ТЕЛК, но 10-20% от инвалидните пенсии са за “внимателна ревизия”. Цветанов: 500 млн. лева годишно може да се спестят, сега всеки 7-и българин взема пари за инвалидност

Пари за увеличение на минималната пенсия до 200 лв. ще се намерят предимно от приходите от ДДС и акцизи, съобщи бившият финансов министър Владислав Горанов пред Нова тв. Според него има и още данъчни резерви. Все още не е изяснено обаче дали преизчисляването на пенсиите ще става по базовия осигурителен доход от 2009 г., или от някоя година след това.

Горанов отрече спекулациите, че всички инвалиди ще се явяват отново на комисии. Става дума само за онези, на чиито документи изтича срокът на годност. Очевидно е, че няма как да порасне нов крайник на човек, ако го е загубил, каза Горанов. Според него обаче 10-20% от решенията на ТЕЛК подлежат на “по-внимателно ревизиране”.

Всеки седми българин, или 15% от населението, взема пенсия като инвалид, изтъкна пък зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Затова бъдещото управление ще търси възможности за индексиране на пенсиите след ревизия на вече отпуснатите обезщетения за намалена трудоспособност, поясни той.

От 1,7 млрд. лв., които отиват за инвалидни пенсии всяка година, след ревизия може да се спестят 500 млн. лв. - достатъчни за индексиране на всички пенсии, коментира Цветанов. Припомни, че през 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с инвалидни пенсии. А в момента хората с решения на ТЕЛК са 988 000. Това се равнява на 15% от населението при 1,6% през 1990 г.

Средната стойност за ЕС е 0,8-1,5%, посочи Цветанов. Затова ГЕРБ предлага ТЕЛК-овете да преминат от здравното министерство към НОИ, за да се контролира финансовия поток.

С промените ще увеличим минималната пенсия, т.е. парите на хората, които са работили, каза още Горанов. Той поясни, че повишението не засяга т.нар. пенсия за старост, която получават хората, които никога не са работили или не са внасяли осигуровки през трудовия си стаж. (24часа)