Броят на завършващите седмокласници в град Добрич тази година е 656, а предвиденият прием е за 910 ученици - съобщи Живко Тодоров, от сектор „Образование” в общината на Панорамата на средните училища, в която участваха 16 учебни заведения – средни училища, професионални гимназии, частни училища. Интересът на кандит-гимназисти и на техните родители да се запознаят с предложенията беше голям.

„Дефицитът на кадри във фирмите продължава да е основен проблем. Много се говори за връзката между училище и бизнес, но тя все още не е реалност. Дуалната система работи на много малко места. Трябва да се промени схемата на план-приема в училищата и тя да бъде с хоризонт 5-7 години, според заявките на фирмите” – заяви Герман Германов, секретар на Търговско-промишлената палата- Добрич.

Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, даде следния пример: „ В Професионалната гимназия по туризъм в Добрич завършват около 130 деца. Около 50-60 процента от тях продължават образованието си, едва около 20 прцента – т.е. на около 30 абитуриенти, можем да ползваме. А недостигът на кадри в туризма по Северното черноморие е над 1500 души.”