КМV е най-големият производител на минерална вода в Централна Европа

Компания за минерална вода от Карлови Вари, която е на 144 г., влиза на пазара на безалкохолните напитки у нас.

Тя купува “Куадрант Бевъриджис”, която продава у нас продуктите на PepsiCo.

Всъщност собствениците ѝ са италианската фамилия Паскуале.

В четвъртък Karlovarske mineralni vody (KMV) публикува на сайта си официално съобщение, че е подписала споразумение с един от водещите дистрибутори на безалкохолни напитки у нас. Сделката подлежи на одобрение от КЗК и се очаква да приключи през първото полугодие на 2017 г.

KMV e най-големият производител на минерална вода не само в Чехия, но и в Централна Европа. Тя бутилира минерална и изворна вода с марките Mattoni, Magnesia и Aquila и ги изнася в над 20 страни по света.

Компанията е създадена през 1873 г. В по-ново време е приватизирана през 1994 г. Новият собственик е италианското предприемаческо семейство Паскуале. Италианците обновяват фирмата, дори бутилката за минерална вода Mattoni е била разработена през 2004 г. от италианско дизайнерско студио, което работи и за “Ферари”. Една от гордостите на компанията е, че по време на чешкото председателство на ЕК са пили нейната минерална вода.

“Куадрант Бевъриджис” е джойнтвенчър на фирмите “Куадрант Юропиън Бевъриджис” и PepsiAmericas и е на българския пазар от 2007 г. Тя е официалният за България производител и продавач на продуктите на PepsiCo (Pepsi, Mirinda, 7UP, Evervess, Gatorade), соковете PRISUN (GatFoods), студения чай LiptonIceTea, енергийната напитка Rockstar. Производител е на трапезната вода Bellissima. Компанията има завод за бутилиране във Велико Търново.

Пред Блумбърг тв генералният директор на KMV Алесандро Паскуале заявява, че сделката се е подготвяла и със съдействието на партньорите от PepsiCo.

Според него българският пазар може да допринесе с 5-7% към общите приходи на KMV. Паскуале обаче отказва да съобщи сумата за сделката.

В България чешката компания има намерение да включи в портфолиото си и местни минерални води.

Алесандро Паскуале, генерален директор на фирмата.
Алесандро Паскуале, генерален директор на фирмата.