През тази есен стартират няколко мерки по Програмата за развитие на селските райони, чийто общ бюджет е над 200 млн. евро, стана ясно от публикувания от земеделското министерство актуализиран график за прием на документи.

Три от мерките за подпомагане ще бъдат отворени още в началото на юли, стана ясно от графика, който подчинените на министър Румен Порожанов пуснаха. Това са “Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество за МИГ”, “Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие (ЛИДЕР)” и “Помощ за осигуряване на консултантски услуги за малки земеделски стопани”, по която документи ще се приемат чак до края на септември. Приемът по останалите две мерки е по-кратък.

Следващите три мерки, по които ще се приемат документи от началото на август, са “Консултантски услуги за земеделски и горски стопани”, “Инвестиции в земеделски стопанства по ТПП за развитие на малки стопанства” и “Текущи разходи и популяризиране на стратегията за местно развитие”.

Мярка 4.2 за инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти ще бъде отворена в началото на септември, като приемът на документи ще продължи 8 седмици до края на октомври. Минималният размер на помощите по нея са 15 000 евро, а максималният - 2 млн. евро.

Друга атрактивна мярка - за подпомагане на неземеделски дейности, която е с бюджет 50,2 млн. евро, отваря в началото на декември. Подмярката за подпомагане на млади фермери тръгва в края на август, като приемът на документи по нея ще продължи 5 седмици.

За края на годината - през ноември, е изтеглен стартът на приема на документи по две мерки - за учредяване на групи и организации на производители и за възстановяване на културното и природното богатство на селата. (24часа)