Проверката дали има двоен стандарт на храните ще приключи между 15 и 22 юни и до края на месеца ще направим и оповестим и ценовия анализ, каза земеделският министър Румен Порожанов по Би Ти Ви.

Първи колегите от Словакия установиха тези разлики на база лабораторни изследвания и сезираха ЕК за този проблем - едни и същи стоки с една и съща марка продавани на западноевропейски и източноевропейски пазар са с различно качество. Подобни анализи приключват в Чехия и Унгария, припомни Порожанов.

Преди месец у нас бяха идентифицирани от агенцията по храните и министерството на здравеопазването 5 групи стоки, които да бъдат изследвани - шоколадови изделия, млечни, местни храни, газирани напитки и сокове. Бяха определени показателите, които да бъдат изследвани в наши лаборатории, от 3 австрийски и немски супермаркета са закупени над 30 вида стоки на производители от 7 или 8 държави. В началото на седмицата ще бъдат купени идентичните продукти от наши супермаркети. Изследванията ще бъдат в наши лаборатории в три аспекта - за етикета, има ли разлики в съставките описани например на единия и другия шоколад и ако има, защо са тези разлики. Второ, анализът на съставките дали отговаря на описаното на етикета, както и анализ на ценовите равнища, обясни Порожанов.

Нямаме до момента на база лабораторни анализи хранителни стоки, които да са вредни за здравето, каза още Порожанов.

И двете теми от извънредното заседание на правителството в събота са насочени към българските граждани и тяхното опазване на живот, здраве и достойнство, смята Порожанов.