Вдигат гарантирания доход, който

остава за длъжника, началната цена

при продажба на имот става 85%

Да се въведе 10-годишна абсолютна давност за всички необезпечени вземания срещу физически лица. Тази промяна в Закона за задълженията и договорите предлага председателят на правната комисия Данаил Кирилов с негови колеги от ГЕРБ. Изключение ще се прави за задължения, които са разсрочени или отсрочени.

В мотивите към промяната се посочва, че целта е да се реши въпросът с т.нар. вечни длъжници и че това е алтернатива на съществуващия в повечето европейски държави регламент за фалит на физически лица.

Сега законът предвижда 3 или 5-годишна давност за различни видове дългове, но тя се прекъсва при предявяване на иск или възражение или с предприемане на действия за принудително изпълнение от страна на кредитора.

В такъв случай започва да тече нова давност и така действията могат да продължат безкрайно. Чрез въвеждането на 10-годишен давностен срок за погасяване на публични и частни задължения на физическите лица ще се даде шанс на гражданите да започнат на чисто да градят своята семейна икономика, посочват вносителите.

Интересите на

кредиторите

били защитени,

защото 10 г. бил достатъчно дълъг срок да съберат вземанията си. Още повече че в голяма част от случаите те можели да се снабдят с изпълнителен лист и да се възползват от ускорени съдебни процедури.

Да се вдигне на 85% от стойността първоначалната цена, от която да започва търг за продажбата на имот на длъжник, предлагат още от ГЕРБ. Ако няма кандидати при първия опит, в следващите тя

да намалява

с 10 на сто

В момента законовата уредба предвижда стойността да се определи от експерт, а началната цена е 75% от определената от вещото лице.

Ако при първото обявление няма кандидати, втори опит може да се направи най-рано след месец. Цената тогава пада на 60 на сто. Ако и вторият търг е неуспешен, преди да се направи трети, може да бъде поискана нова оценка на имота.

Това допълнително натоварвало длъжника с разходи за оценители и уведомяване на страните. Освен това оценката може да бъде оспорена, а това да доведе до забавяне и лихви, посочват вносителите.

За вещи над 5000 лв. се въвежда правилото за задължително назначаване на вещо лице, което да изготви оценката им. Тя може да се оспори от всяка от страните по всяко време.

Променя се и гарантираният доход на длъжник - той се приравнява на минималната заплата, а не 300 лв., както е записано в момента.

При доброволно издължаване от страна на длъжник се сваля прагът на

първоначалната

вноска от

30 на 20%

от задължението.

С новите текстове се въвеждат електронни запори, което ще намали многократно разходите – до 15 лева еднократно, независимо от броя на банките, в които е наложен.

Предвижда се и провеждането на електронни търгове при съдебните изпълнители и лицата, които продават конфискувано имущество. С въвеждането им се наблюдавало рязко намаляване на жалбите срещу търговете поради пълната прозрачност на процедурите.

Наддаванията ставали компютризирано и без възможност за човешка манипулация, посочват вносителите от ГЕРБ.