Йордан Апостолов, парламентарна комисия по земеделие

"С работа само на полето без наука в земеделската дейност ще изостанем. Трябва да се стремим да положим тази основа и единствено сътрудничеството между научните звена и фермерите ще доведат до създаване на бизнесидеи и продукти, които да се реализират успешно." Това каза шефът на парламентарната комисия по земеделие Йордан Апостолов на дебата "Новите технологии в земеделието", организиран от ".БГ/Иноватор", "24 часа" и "Български фермер" с помощта на BASF, DHL, "Метро" и "Географика".

При оценяването на европроектите за финансиране на иновации трябва да се направят такива критерии, че мярка 16.1 да не се превръща в гонене на максимален брой точки с идеята само да се усвояват евросредствата, поиска Апостолов.

"Нека се промени определението за иновация и оценяването да е такова, че да бъдат финансирани качествени проекти, които да подобрят състоянието на отрасъла", поиска шефът на комисията по земеделие.

"За следващата година на ниво Хоризонт 2020 за дигитализация има 300 млн. евро с фокус иновационни хъбове, включително и за земеделието", каза пък Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации.

"В новата селскостопанска политика на ЕС трябва да дадем нашето виждане за дигитализирането и иновациите в земеделието. Идеята е как земеделието да бъде по-печелившо, използвайки тези технологии", каза още тя.