Иновациите и новите технологии са основна сила за икономическия растеж. Но средно в ЕС 1 евро субсидия води до 1,16 евро инвестиции в иновации, а у нас ефектът е в пъти по-малък, заяви Светослав Русалов - председател на от асоциацията на зърнопроизводителите, по време на форума за иновациите в земеделието, организиран от вестниците "24 часа" и "Български фермер" и списание "Иноватор".

Ниската инвестиция у нас в иновации се дължала на липсата на достатъчно информация, недостатъчни средства на стопаните и липсата на ясна подкрепа от държавата за такива инвестиции. 

Русалов даде пример с прием на проекти по една от мерките, където имало допълнителни изисквания да се предоставят патенти за използваните иновации. Това затруднило кандидатстването и голяма част от проектите не получили финансиране .А в Испания например смяната на термометър в силоз се смята за иновация, каза Русалов.

Той заяви, че в скоро време може да се загуби плодородността на почвата у нас заради намаляване на хумусния слой. Поради това трябвало да се помисли за въвеждането на нови технологии, за да се запази.